Winnaar van de publieksprijs Thomas Swinkels bij zijn winnende kunstwerk 'Wardian Cage'. (Foto: Beelden in Leiden).

Winnaars publieksprijs en fotowedstrijd 'Beelden in Leiden' bekend

Gisteren werd de jubileumeditie van jaarlijkse beeldententoonstelling ‘Beelden in Leiden’ afgesloten met de bekendmaking van de winnaars van de publieksprijs en fotowedstrijd van de Leidse Amateur Fotografen Vereniging (LAFV). De publieksprijs werd gewonnen door kunstenaar Thomas Swinkels met zijn kunstwerk ‘Wardian Cage’. Mevon de Jong won de LAFV fotowedstrijd met een foto van een bezoeker bij het werk van Lungiswa Gqunta.

Swinkels had een bijzondere bron van inspiratie voor zijn kunstwerk. Hij volgde zijn interesse in de levensloop van de Japanse Duizendknoop, een invasieve exoot die mee werd gebracht door Von Siebold naar Leiden. De winnaar van de publieksprijs stuitte op gelijkenissen tussen het 19de-eeuwse terrarium ‘Wardian Case’ en de moderne transportcontainers. Met de komst van de ‘Wardian Case’ is onze flora en fauna ingrijpend veranderd. Door de uitwisseling van een bloemen en planten, maar ook handelswaren als rubber, bananen, thee en ingrediĆ«nten voor medicijnen.

Swinkels wil met zijn kunstwerk ‘Wardian Cage’ laten zien dat deze infrastructuur lijkt op de hedendaagse vormen van transport, zegt de organisatie van Beelden in Leiden. “Onze huidige manieren van transport zijn, goed bekeken, niet veel veranderd. Een blokkeerschip in het Suezkanaal en een wereldwijd tekort aan zeecontainers en vrachtschepen laten zien hoezeer wij afhankelijk zijn geworden van extreme vormen van consumentisme.”

Fotowedstrijd
Beelden in Leiden had leden van de LAFV uitgenodigd om foto’s te maken van de kunstwerken met een speciale opdracht. De fotografen werd meegegeven de de kunstwerken in relatie te brengen met een bezoeker van de tentoonstelling in een foto. De winnende foto van Mevon de Jong wordt samen met de negen andere beste foto’s tentoongesteld in Leiden. Deze tentoonstelling vindt plaats na de zomer, de datum en locatie worden nog bekend gemaakt.

Tekst gaat verder onder de foto

De winnende foto van Mevon de Jong. (Foto: Mevon de Jong).

Kunstroute
De jubileumeditie van het tien jaar bestaande Beelden in Leiden is hiermee ten einde. Kunstwerk ‘Groot Water’ van Maud van den Beuken verdwijnt niet uit Leiden. In opdracht van Business Platform Schipholweg-Schuttersveld keert het werk in oktober terug op het Schuttersveld. De werken op begraafplaats Rhijnhof blijven nog even te zien. De werken zijn onderdeel van de Leidse Kunstroute in het weekend van 25 en 26 september.

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×