De livestream wordt uitgezonden vanuit discotheek Wibar. (Foto's: Rob van Dullemen).

Door de livestream is de EL CID-week dit jaar 'echt voor iedereen'

Terwijl demissionair premier Rutte vrijdagavond voor het eerst spreekt over het afschaffen van de coronaregels deze herfst, maken zo’n 4.000 nieuwe studenten digitaal kennis met Leiden. Verspreid door het land zitten ze achter hun eigen computer voor een twee dagen durende livestream van introductieweek EL CID. “Eigenlijk organiseren we dit jaar twee programma’s”, zegt Wilke Geurds van het bestuur. “En het leuke is: daardoor is het dit jaar echt voor iedereen toegankelijk.”

Hoewel de prille studenten er nu wellicht nog van balen, is de kans groot dat ze over een aantal jaar zullen terugkijken op een memorabele introductieweek. Door de coronamaatregelen moest de EL CID haar programma namelijk helemaal opnieuw bekijken. “We hebben alles echt op z’n kop gezet”, lacht Geurds tussen twee uitzendingen van de livestream door. Ze is verantwoordelijk voor een goed verloop van het livestreamgedeelte. “Zo’n studio is toch gewoon heel erg leuk?”

Haar vrijwillige studentencrew maakt zich ondertussen op voor het laatste deel van de livestream vanuit discotheek Wibar: een debat tussen de vijf grootste Leidse studentenverenigingen en de afsluiting van het digitale gedeelte. Op donderdag was er al een studentenkieswijzer en werd er onder toeziend oog van de 3 October Vereeniging hutspot gekookt in de Kookshow. Geurds: “De wortels vlogen letterlijk door de lucht, we hebben er echt een feestje van gemaakt.”

Slaapzalen
Hoewel het er in de Wibar ontspannen aan toegaat, wordt er elders in de stad nog keihard gewerkt aan het mogelijk maken van het fysieke gedeelte dat maandag start. Dan komt de eerste groep nieuwe studenten naar de stad, wat de nodige spanning met zich meebrengt. “We hebben echt met iedereen overlegd over hoe we dit veilig kunnen doen”, zegt Geurds. Speciaal voor de introductieweek is in het voormalige V&D-pand bijvoorbeeld een GGD-teststraat ingericht. “We raden alle deelnemers aan om zich daar dagelijks te laten testen.”

Tekst gaat verder onder de foto’s

Een ander groot verschil met andere jaren is de eindtijd van het fysieke programma, dagelijks om 22.00 uur. Op die manier kunnen de nieuwe studenten nog terug naar hun ouderlijk huis, want overnachten in een slaapzaal is er helaas niet bij. “Althans, voor de meeste mensen niet”, voegt Geurds toe. “Voor de mensen die uit bijvoorbeeld Groningen komen is de reis te lang, daarvoor zijn wel heel ruim opgezette slaapzalen geregeld.”

Die vroege eindtijd is lastig voor de studentenverenigingen, waar het voor een belangrijk deel om de avonduren draait. Dat wordt vrijdagavond al snel duidelijk tijdens het livestreamdebat met de voorzitters van de vijf grootste gezelligheidsverenigingen. Bij de voorstelronde gaat het over borrels, feesten en de prijzen van een biertje. Elke vereniging mag aan de scholieren die volgend jaar naar de hogeschool of universiteit gaan uitleggen waarom nieuwe studenten lid zouden moeten worden van juist hun club.

Ik kende nog niet veel mensen in Leiden en was blij dat ik elke donderdag een vast clubje mensen ontmoette

De kennismaking met zo’n vereniging kan dit jaar alleen overdag en er moet vooraf worden gereserveerd via een app. Toch hoeven de verenigingen niet te vrezen voor een tekort aan nieuwe aanwas. Afgelopen jaar bleek al dat nieuwe studenten juist nu voor het lidmaatschap van een vereniging kiezen om op die manier sneller wegwijs te worden in Leiden. “Ik kende nog niet veel mensen in Leiden en was blij dat ik elke donderdag een vast clubje mensen ontmoette”, legt voorzitter Jasmijn Becker van Quintus dat voordeel van jaarclubs, cordialen en disputen uit tijdens het debat.

Studentencultuur
Maar het hoge aantal nieuwe leden zorgde afgelopen jaar ook direct voor een flinke uitdaging, zegt Cato Colenbrander van Minerva tegen de nieuwe studenten. “Een deel van onze nieuwe leden woonde nog thuis en die wilden we ook niet elke keer naar Leiden halen. Daarom hebben we alle eerstejaars leden drie keer opgebeld om te horen hoe het met ze ging.” Verder organiseerde Minerva online borrels en ook extra veel sportmomenten, die binnen coronaregels wel waren toegestaan.

Er wordt meer mogelijk waardoor deze lichting het studentenleven straks wel goed kan leren kennen

De koepelorganisatie van studentenverenigingen PKvV maakt zich wel zorgen over die groep die afgelopen jaar is begonnen met studeren maar eigenlijk nog maar weinig kennis heeft gemaakt met het studentenleven. “Hoe zorg je ervoor dat de cultuur wel blijft?”, zegt voorzitter Sammy Steenvoorden. De persconferentie van vrijdagavond heeft haar wel goede hoop gegeven voor aankomende studenten, vertelt de voorzitter na afloop. “Er wordt meer mogelijk waardoor deze lichting het studentenleven straks wel goed kan leren kennen.”

Introvert
Maar de EL CID-week draait zeker niet alleen om studentenverenigingen, benadrukt Geurds voordat ze weer verder moet. “Gisteren stonden de studieverenigingen bijvoorbeeld in de spotlights”, benoemt ze een van de noviteiten van deze coronaeditie. “Zelf ben ik altijd via mijn studievereniging heel actief geweest en heb ik andere dingen in de stad gedaan, zoals vrijwilligerswerk.” Al die mogelijkheden komen vanaf maandag ook ruim aan bod tijdens het fysieke gedeelte, als er door de hele stad activiteiten worden georganiseerd en Leiden zich van haar beste kant laat zien.

Een groep van 4.000 nieuwe studenten op de Beestenmarkt kan best indrukwekkend zijn

De scholieren maken dan voor de eerste (en wellicht ook weer laatste) keer een teststraat meer als vast programma-onderdeel van de introductie. Maar of het ooit weer helemaal bij het oude komt? Daar is Geurds nog niet zo zeker van. “Een groep van 4.000 nieuwe studenten op de Beestenmarkt kan best indrukwekkend zijn,” zegt ze over de normale start van de jaarlijkse introductieweek, “zeker als je vrij introvert bent. Met een livestream vooraf kan iedereen op z’n eigen manier al even aan het studentenleven wennen voordat ze naar de stad komen. Dat maakt dat het echt voor iedereen is.”

  • Op studentenvereniging Catena wordt het voorzittersdebat door leden gevolgd.
    Op studentenvereniging Catena wordt het voorzittersdebat door leden gevolgd.
  • Op studentenvereniging Catena wordt het voorzittersdebat door leden gevolgd.
    Op studentenvereniging Catena wordt het voorzittersdebat door leden gevolgd.
Advertentie

Leiden Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×