(Video: Robbert van Cleef).

Jongeren maken al suppend jacht op plastic: 'Ik wil alles opruimen'

Vier dagen lang zijn ze suppend op de Vliet te zien: tientallen jongeren van verschillende waterscoutingverenigingen die plastic opruimen op het stuk van Leiden naar Delft. Bij de actie is een flink aantal organisaties betrokken, zoals de TU Delft, Stichting Naar Buiten en The Ocean Movement. Plastic Soup Surfer Merijn Tinga was er bij het vertrek in Leiden bij om de jongeren een beetje op gang te helpen.

Veel mooier kunnen de organisatoren en de jongeren het niet treffen: bij de start van de Clean Sup op de Vliet is het stralend weer. Vertrekpunt is de Haven in Leiden waar bij restaurant Lot en de Walvis een stuk of 20 stand-up-peddle planken (SUP’s) te water worden gelaten. “Wanneer vertrekken we?”, klinkt het bij de pubers die zich hebben aangemeld. Ze hebben er zin in.

Voordat het zover is moet wethouder Marleen Damen eerst nog het startschot geven voor de Clean Sup. Dat doet ze door te benadrukken hoe mooi dit initiatief is, om vervolgens met een waterpistool de Clean Sup van start te laten gaan. “Ze gaan plastic verzamelen”, zegt Suzanne Wardenaar van de Stichting Naar Buiten. “Met afvalgrijpers gaan ze het plastic uit de Vliet halen, en dat doen ze in een bak voorop de plank. Morgen vertrekken we uit Leidschendam-Voorburg, de dag daarna de etappe van Den Haag naar Delft, en vrijdag de finale in Delft.” Het doel is een bijdrage te leveren aan het schoonhouden van het water, maar de suppers hopen dat mensen zich ook bewust worden van de hoeveelheid plastic in rivieren en oceanen.

Wat opvalt zijn de zelfgemaakte sleepnetjes die de jongeren bij zich hebben. Trots laten ze constructie van waterflesjes, een blik en een baby-legging zien: “Dit zijn de sleepnetjes waarmee we het microplastic uit het water gaan halen”, zegt een jongen terwijl hij het bouwsel omhoog houdt. Even later zijn de netjes achter de sup-planken drijvend in het water te zien.

Scrubs
“Microplastic krijg je als het plastic langzaam afbreekt als het al lang in het water ligt”, legt Wardenaar uit. “Dat is een probleem omdat het veel lastiger op te ruimen is. En dus moeten mensen zich ervan bewust worden dat ze zelf ook een bijdrage kunnen leveren aan het verminderen van plastic in het water. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar je verzorgingsproducten. In veel scrubs en douche-gels zitten ook kleine plastic korreltjes.”

Ook Maarten Erich van The Ocean Movement heeft zo’n sleepnet achter zijn plank hangen, maar die ziet er wat professioneler uit. “Hiermee gaan we vandaag voor het eerst testen”, legt hij uit. “Ik verwacht dat we zeker wel microplastic gaan vinden, maar ik heb geen idee hoeveel. Want daarvoor is er echt nog te weinig kennis vanuit de wetenschap.” En juist die kennis hopen ze nu in samenwerking met de TU Delft te krijgen door deze vier daagse Clean Sup.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×