Leidse Zwemvierdaagse 2021 in De Vliet van start. (Foto's: Emile van Aelst).

Leidse Zwemvierdaagse beleeft droomstart op zomerse dag in De Vliet

Het water fonkelt en lokt. Waterpoloster Iefke van Belkum draait aan de slinger en de sirene klinkt. De ongeduldig wachtende deelnemers plonzen het water in. De Leidse Zwemvierdaagse is begonnen. Vijf avonden om vier keer tien baantjes te zwemmen. Wie nog mee wil doen, kan zich dinsdag 24 augustus bij De Vliet inschrijven.

Buitenbad De Vliet is dit jaar weer het decor voor de Leidse Zwemvierdaagse. De traditie die al bijna vijftig jaar teruggaat. Het precieze jaartal heeft niemand zo gauw paraat. Maar vrijwilligster Joke van der Poel meldt dat ze zich dit jaar voor de 45ste keer heeft ingeschreven. Zelf gaat ze nu niet het water in. “Ik heb vanochtend al dertig baantjes gezwommen”, zegt ze terwijl ze koffie en fris brengt naar de vrijwilligers aan de andere kant van het bad.

Een reportage over de start van de Leidse Zwemvierdaagse van Gerry van Bakel, met waterpoloster Iefke van Belkum en organisator Jeroen Weijermars van Sport in Beeld.

‘Heerlijk water’ klinkt er overal in het bad op een van de schaarse zomerse avonden deze maand. Waar steeds meer mensen – van jong tot oud – zich in het water wagen. Schoolslag, borstcrawl, alles is toegestaan. De enige vereiste is tien baantjes per avond en in totaal over vier avonden 2 kilometer zwemmen. “We hebben geen haast.”

Goud
Er zijn bloemen voor de vrouw die het ‘startschot’ verzorgde: Iefke van Belkum. Zij behaalde inĀ  2008 goud op de Olympische Spelen in Beijng met de Nederlandse waterpoloploeg. “Helemaal niet nodig”, roept ze. “Maar het wordt wel gewaardeerd.” Aandacht voor zwemmen vindt Van Belkum belangrijk en ze is altijd bereid een hand uit te steken als de Leidse sportwereld wat steun nodig heeft. “Mensen zien zwemmen niet altijd als een sport waar je je hele leven plezier aan kunt beleven. Ze gaan alleen voor het zwemdiploma-ABC.”

Voor organisator Jeroen Weijermars van Sport in Beeld is het de eerste keer dat hij de Leidse Zwemvierdaagse mede organiseert. Verpakt in de Leidse Zwemwaterweek. “We hadden vooraf zo’n 125 aanmeldingen. En we hopen dat we wellicht naar de 150 tot 200 doorgaan. Het is nu wel mooi weer natuurlijk. Vroeger deden er wel duizend mensen mee aan de zwemvierdaagse. We willen het de komende jaren weer gaan opbouwen.”

Meedoen
Veel deelnemers doen mee in familieverband. Soms zit er een fanatieke zwemmer tussen die zijn hele familie uitdaagt en meeneemt. Anderen doen het puur voor de lol of voor een nieuw begin met goede voornemens. Wie nog mee wil doen, kan zich dinsdagavond gewoon melden aan de kassa van buitenbad De Vliet aan de Voorschoterweg. Het begint om 19.00 uur. De kosten zijn 7 euro. Dat kan ook met pin betaald worden. De kleedkamers en de kantine zijn open. Kijk voor aanvullende informatie op de website van de Leidse ZwemWaterweek waar de vierdaagse onderdeel van is.

Advertentie

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×