Pararoeister Annika van der Meer gaat samen met partner Corné de Koning een gooi doen naar goud in Tokio. (Foto's: Annika van der Meer).

Tokio071: roeister Annika van der Meer moet Leidse eer hoog houden bij Paralympische Spelen

Na de grotendeels succesvolle weken voor de Leidse roeiers eerder deze zomer in Tokio op de Olympische Spelen, is het nu aan de parasporters om te gaan strijden voor de medailles. Dinsdag 24 augustus is de opening van de Paralympische Spelen. Vrijdag 27 augustus komt roeister Annika van der Meer (Njord) in actie. En ze gaat voor goud.

Van der Meer komt uit in de dubbeltwee met Corné de Koning en ze maken zeker een kans op eremetaal. In 2017 en 2018 werden zij samen wereldkampioen en in 2020 Europees kampioen. In 2019 moesten ze het Verenigd Koninkrijk bij het WK voor laten gaan. Maar die zilveren plak maakt Van der Meer des te gretiger in Tokio toe te slaan. “Het roeien gaat goed”, laat Van der Meer vanuit Tokio via Whatsapp weten aan Sleutelstad. “We halen ons niveau en kijken er langzaam ook wel naar uit om te starten.”

Gouden medaille
Ook voor de parasporters geldt natuurlijk dat hun Spelen met een jaar werden uitgesteld vanwege de coronocrisis die de wereld sinds begin 2020 in zijn greep heeft. Voor Van der Meer was 2020 het jaar waarin ze haar topsportcarrière zou afsluiten met het liefst een gouden medaille op de Paralympische Spelen en zich daarna toe te leggen op het vervolg van haar loopbaan als arts.

In juni zei ze daarover in de thema-uitzending Sport071-Road to Tokyo: “Tokio2020 was voor mij altijd het hoofddoel en het einddoel en ik had heel veel plannen voor daarna. Het is wel even door mijn hoofd gegaan om te stoppen, maar ik wilde het toch heel graag afmaken. Ik ben wel als arts gaan werken omdat de coronacrisis er was en ik iets wilde doen. Ik had dat mentaal ook nodig om iets met mijn vak te gaan doen naast het roeien.” (Kijk het hele interview hier terug.)

Gestalkt
Er volgde een jaar met veel blessureleed, herstellen en revalideren. Maar uiteindelijk werd de deelname aan ‘Tokio’ toch veiliggesteld. De coronamaatregelen zijn soms lastig om mee te dealen. “De maatregelen zijn hetzelfde als tijdens de Olympische Spelen. Iedere dag testen, er staan schotjes tussen de tafels bij het eten, overal moeten we onze handen ontsmetten en overal mondkapjes op. Daarnaast worden we gestalkt door meerdere apps, en zelfs de bus van het olympisch dorp naar onze trainingsvenue wordt verzegeld. Het is best heftig, maar het went ook wel.”

Annika van der Meer en Corné de Koning starten vrijdagochtend (of eigenlijk nog nacht) rond 4.00 uur in de serie. Een eventuele medaillerace is op 29 augustus. Meer actuele informatie is te vinden op de website van de Paralympische Spelen, let op dit zijn de lokale tijden in Japan. Wegens privéomstandigheden blijft coach Jan Klerks in Nederland en coacht hij het team op afstand.

  • Samen met teammanager Esther van der Loos, die ook reserve is.
    Samen met teammanager Esther van der Loos, die ook reserve is.
  • Samen met teammanager Esther van der Loos, die ook reserve is.
    Samen met teammanager Esther van der Loos, die ook reserve is.

 

Leiden Sport Tokio071


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×