Muziektheatergezelschap Veenfabriek speelt MARIA MARIA MARIA. (Video: Gerry van Bakel).

Veenfabriek speelt MARIA MARIA MARIA: 'Zij is de moeder van iedereen, ook als je niet gelovig bent'

In de middeleeuwen was Maria een soort van superster die allerlei wonderen kon verrichten, de paus omschreef in maart van dit jaar haar als de moeder van iedereen. Joeri Vos, artistiek leider van het Leidse muziektheatergezelschap Veenfabriek, wil al die verhalen bijeenbrengen in een voorstelling die troost en hoop geeft.

Er wordt in zes talen gezongen, gesproken in het Nederlands en vooral muziek ten gehore gebracht. Trommels, schuiftrompet, viool en gitaar om er een paar te noemen. “Ik ben niet gelovig opgevoed,” zegt Joeri Vos, “maar in het huis van mijn oma stond een Mariabeeld en dat gaf mij rust.”

Cantigas
De tekst van het theaterstuk schreef Vos op basis van de verhalen in de Bijbel en de Koran en de ervaringen van de muzikanten en de zangers die aan het stuk meewerken. “Het begon eigenlijk met de wens van onze muzikale leider Bas Woltjer die graag iets wilde doen met de Cantigas de Santa Maria uit het dertiende eeuwse Spanje die vertellen over de opzienbarende wonderen van Maria. Van daaruit zijn we verder gaan kijken.”

Vos probeert ook door de ogen van Maria zelf naar het fenomeen Maria te kijken. “Als je wordt gezien als de moeder die uiteindelijk ieders hand vast houdt als je doodgaat, dan legt dat natuurlijk een enorme druk op die vrouw. Daar spelen we ook een beetje mee.”

Kaarten
De voorstelling MARIA MARIA MARIA is in Leiden te zien in Scheltema aan de Oude Singel. En daarna in Haarlem, Den Haag en iets verder weg ook in Austerlitz. Kijk voor kaarten en informatie over toegangsregels in verband met het coronavirus op de website van de Veenfabriek.

 

 

Advertentie

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×