Burgemeester Nadine Stemerdink. (Foto: gemeente Voorschoten).

Voorschoten en Wassenaar scheiden ambtelijk de wegen: 'Van een huwelijk kwam het nooit'

Na een samenwerking van zo’n acht jaar scheiden Voorschoten en Wassenaar woensdag weer de wegen. Beide gemeenten werkten afgelopen jaren samen, maar hebben nu weer een eigen ambtelijke organisatie. Zowel Voorschoten als Wassenaar kwam tot inzicht dat het voor de dienstverlening beter is om het weer helemaal zelf te gaan doen.

Zo’n acht jaar geleden gingen Voorschoten en Wassenaar het huwelijk aan. Of eigenlijk ‘een verloving’, zoals de burgemeester van Voorschoten, Nadine Stemerdink, het noemt. “Het bestuurlijke huwelijk is er eigenlijk uiteindelijk nooit gekomen.”

Het einde van de verloving komt doordat beide zijn gericht op een andere regio vertelt Stemerdink aan mediapartner Omroep West. “Wassenaar veel meer op de regio Haaglanden, en alle samenwerkingsverbanden daar. En Voorschoten heeft er een jaar geleden voor gekozen zich te richten op de regio Leiden, omdat daar veel meer contacten mee zijn. Die twee uiteenlopende richtingen leiden ertoe dat je er voor kiest om niet samen verder te gaan.”

Ver-van-bed-show
Het doel was ooit om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren, goedkoper te worden en de slagvaardigheid te vergroten. Met de fusie van de ambtelijke organisaties zou één miljoen euro per gemeente worden bespaard. Het leverde weinig op. Ambtenaren bleken te ver van de inwoners af te komen staan, dossiers werden een ver-van-de-bed-show voor het dienstverlenend personeel en echt veel efficiënter bleek het niet te zijn.

Dat er een eind zou komen aan de samenwerking tussen Voorschoten en Wassenaar werd duidelijk toen het gemeentebestuur van Voorschoten een aantal jaar geleden aangaf zich meer te willen richten op de Leidse regio. De kleinere ondersteunende diensten zouden nog wel gezamenlijk worden geregeld, maar half 2020 besloten de gemeentes ook daarmee te stoppen. Dat is nu dus het geval.

Stappen vooruit

Vrijwel niemand in Voorschoten en Wassenaar is daar rouwig om. “De ontvlechting moet Voorschoten echt een stap vooruit helpen”, zegt Katrien van Meenen, fractievoorzitter van de VVD Voorschoten. “Het moet de raad en het college meer sturing op de ambtenaren geven en voor de inwoners meer betrokken dienstverlening opleveren van mensen die weten wat er in Voorschoten speelt.”

Toch denkt Van Meenen dat er alsnog samenwerking nodig is tussen ambtenaren in Voorschoten en omliggende gemeenten. “We zijn natuurlijk een klein dorp en kunnen het niet betalen om overal expertise over te hebben. Een lastige puzzel maar de moeite waard om mee aan de slag te gaan”, besluit de fractievoorzitter die hoop dat ‘betere en voorspelbaardere dienstverlening voor inwoners’ het belangrijkste wordt dat de ontvlechting oplevert.

‘Winkel draait door’
Het opbouwen van de nieuwe organisaties zal nog wat tijd in beslag nemen. “Dat is spannend en brengt nieuwe energie en interessante uitdagingen met zich mee”, besluit de gemeente Wassenaar. Wat de inwoners er van gaan merken? Alleen maar goede dingen, als we de gemeentes mogen geloven. Door de eigen ambtelijke organisatie ‘die exclusief voor de eigen inwoners werkt’ komt de gemeente dichter bij de inwoners te staan, is de uitleg. “Daardoor wordt de dienstverlening aan en de samenwerking met inwoners nog beter.”

De komende maanden staan in het teken van de opbouw van de twee eigen organisaties, ‘maar de winkel draait gewoon door’, verzekert de gemeente Wassenaar. Stemerdink: “Er is nog genoeg winst te behalen, we kijken naar de toekomst.”

Politiek Regio Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×