(Foto: Regio15).

Flinke strafeis Voorschotenaar voor betrokkenheid bij drugslab

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 46-jarige man uit Voorschoten 36 maanden cel en een geldboete van 20.000 euro geëist. De man werd op 27 april van dit jaar door arrestatieteam opgepakt in een drugslaboratorium in een pand aan de Leidseweg in Voorschoten. Tegen een 53-jarig man uit Den Haag werd 38 maanden en 20.000 euro geëist. De politie kwam het lab op het spoor nadat uit de woonwijk klachten binnenkwamen over een penetrante chemische lucht.

In het lab stonden twee professionele ketels waarin BMK werd geproduceerd. Die stof is op zichzelf niet verboden, maar wordt wel gebruikt als grondstof voor de verboden amfetamine en methamphetamine. De mannen wordt dan ook voorbereidingshandelingen voor de productie van harddrugs verweten.

De Voorschotenaar was degene die de bedrijfsunit huurde. Na technisch onderzoek werd zijn DNA aangetroffen op een masker dat in de voorruimte van het lab werd aangetroffen. Ook het DNA van een 53-jarige man uit Den Haag zat op het masker en op een drinkflesje dat in het lab lag. En de 46-jarige man verklaart dat hij hem in het lab had gezien.

Risico’s
Op zitting vertelde de officier van justitie over de risico’s die aan dit soort labs kleven. Om te beginnen levert het overlast op voor de omgeving. De stank was directe aanleiding voor deze zaak. Er bestaat gevaar voor ongelukken. Drugsafval wordt vaak geloosd, met schade voor het milieu ten gevolg en kosten voor het opruimen. En er zijn onbetwistbare gezondheidsrisico’s voor de gebruikers van drugs.

Uit onderzoek bleek dat de aangetroffen hoeveelheden BMK genoeg waren om amfetamine te produceren voor een waarde tussen de 2,4 en 3,2 miljoen euro. “Dat is uiteraard niet één op één wat deze verdachten hadden kunnen verdienen”, voegde de officier van justitie er op zitting aan toe. “Maar het laat maar zien hoe zeer het de moeite is om de risico’s te nemen die verdachten hebben genomen.”

Strafeis
Een flinke straf is wat het Openbaar Ministerie betreft dan ook op zijn plaats. Tegen de man uit Voorschoten werd 36 maanden cel geëist en een geldboete van 20.000 euro. Die boete wordt geëist omdat de verdachte een financieel gewin voor ogen had.

Ook de 53-jarige man uit Den Haag moet een boete van 20.000 euro betalen en mag daarnaast 38 maanden zitten. De eis tegen hem is hoger, omdat bij hem ook nog 120 XTC-pillen zijn aangetroffen. “Vast niet alleen maar om zélf te gebruiken, daarvoor waren het er te veel.”

Het drugslab aan de Leidseweg in Voorschoten. (Foto’s: Openbaar Ministerie).

112 Sleutelstad Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×