Een van de wensen komt van voetbalvereniging DoCoS: "Ons hoofdveld is meer een slaveld." (Foto: Casper Chaudron).

DIOK, DoCoS en Sporting Leiden willen alle drie uitbreiden

De gemeente Leiden gaat de komende periode flink investeren in Sportpark de Mors. Daar komt een extra rugbyveld en ruimte voor ongeorganiseerde sporters als compensatie voor de twee voetbalvelden die verdwenen in de Vlietzone waar een bedrijventerrein komt. Het aantal vierkante meters dat in Leiden beschikbaar is voor sport mag namelijk niet kleiner worden, zo besloot de gemeenteraad al eerder. Om dat te kunnen realiseren wordt de gemeentelijke steenwisselplaats verplaatst naar een nieuw duurzaamheidsplein dat in de Stevenshof moet komen.

Donderdag spreken de raadsleden over de plannen voor de herinrichting van Sportpark de Mors. In aanloop naar die discussie laten de sportverenigingen die in de Mors hun thuishonk hebben van zich horen. Het gaat om de Leidse Rugbyclub DIOK en de voetbalclubs DoCoS en Sporting Leiden. Alle drie willen ze betere faciliteiten en meer ruimte. Zeker nu de stad maar door blijft groeien dreigt volgens de vertegenwoordigers van de drie clubs in toenemende mate een tekort aan veldcapaciteit.

De Leidse Sportfederatie (LSF) deelt die zorgen. Voorzitter Paul Goulmy pleit voor de aanleg van meer hybride velden in de sportparken. Ook is het aanwijzen van ‘snippergroen’ ten behoeve van ongebonden sporters volgens de LSF volstrekt onvoldoende om tegemoet te komen aan de vraag. Niet alleen in de Mors, maar ook bij Roodenburg in Leiden Noord en aan de Boshuizerkade.

DIOK Judo
Voorzitter Cees Ahsmann van rugbyclub DIOK is blij met alle plannen, maar heeft ook nog wel een aantal wensen. “De nood is al jaren hoog, dus we hopen dat u de plannen die nu voorliggen ook echt gaat uitvoeren”, zo hield hij de leden van de raadscommissie Werk en Middelen voor. Maar die plannen zijn volgens Ahsmann niet voldoende voor de toekomst. “Er zijn vele rugbyvelden te weinig en Leiden breidt steeds verder uit.” Als oplossing is het volgens de rugbyclub in elk geval nodig om bestaande grasvelden te vervangen door hybridevelden. “Er ontstaan nu gevaarlijke situaties voor onze spelers, omdat de velden te intensief worden bespeeld. We plegen roofbouw op de velden.” Hybride velden, een mix van gras en kunststof, kunnen intensiever worden bespeeld. Daardoor ontstaat meer capaciteit zonder dat er extra ruimte nodig is. Ahsmann: “Hybride velden zijn overal ter wereld in gebruik. Ook in deze regio. We zijn met vertegenwoordigers van de gemeente al gaan kijken bij S.J.C. in Noordwijk die zo’n veld hebben.

De Leidse rugbyclub wil overigens niet alleen meer ruimte voor rugby. Ahsmann hield ook een pleidooi voor een ‘omnisporthal’. Zijn vereniging wil namelijk niet alleen meer veldruimte voor rugby, maar ook uitbreiden met andere sporten. DIOK Judo bijvoorbeeld en DIOK gewichtheffen. In het bestaande clubgebouw van DIOK is nu ook al een¬†krachtsporthonk, maar ook dat is volgens Ahsmann te klein.

Sporting Leiden
Een tweede gebruiker die de raadsleden kwam toespreken was bestuurslid Casper Stuivenberg van Sporting Leiden. Dat is de fusieclub die in 2018 voortkwam uit het samengaan van V.V. Leiden en F.C. Rijnland. “We zijn een hard groeiende en financieel gezonde vereniging en willen graag nog doorgroeien”, vertelde Stuivenberg die ook aandacht vroeg voor de staat van de accommodatie. “We zijn de enige club die voor het project ‘Voetbal Vitaal’ over onze schaduw heen zijn gestapt en tot een fusie zijn gekomen. Maar veel krijgen we daar van de gemeente niet voor terug.”

Volgens Stuivenberg kiezen veel mensen nu voor clubs als Meerburg en A.S.C. die moderne voorzieningen hebben en Ledverlichting langs de velden. Met als bijkomend voordeel ook nog lagere energiekosten. “We hebben echt behoefte aan een upgrade. De velden worden nu al zeven dagen per week bespeeld. Daar zit geen rek meer in. Dus we willen heel graag op de velden 1 en 3 naar kunstgras met Ledverlichting. En op de velden 2 en 5 moeten de gevaarlijke toplagen vervangen worden en ook daar moet hoognodig Ledverlichting worden aangelegd.”

DoCoS
De derde hoofdrolspeler van het sportpark in de Mors is DoCoS. Voorzitter Jasper van Marwijk bracht de raadsleden nog maar eens in herinnering dat zijn club de grootste is van Leiden en altijd al voldeed aan de voorwaarden die de gemeente enkele jaren geleden aan de Leidse voetbalclubs stelde in het verbeteringstraject Voetbal Vitaal. “En we hebben ook altijd al ruimtegebrek. Ook volgens de normen van de KNVB hebben we te weinig velden.” Hij riep de raad op om nog voor de verkiezingen in maart 2022 een besluit te nemen over extra speelruimte.

Ook DoCoS pleit voor het vervangen van gras door kunstvelden, maar dat is volgens Van Marwijk niet voldoende op het ruimtetekort op te lossen. “Kleinere verenigingen hebben meer ruimte dan wij en ook wij willen plek voor andere sporten.” De DoCoS-voorzitter prees de onderlinge samenwerking tussen de clubs in de Mors, maar vreest wel voor scheve ogen nu DIOK een extra veld krijgt en DoCoS niet. “Dat gaat dus ten koste van ons. U wilt ons toch niet dwingen tot een afslankscenario.”

Slaveld
Ook Van Marwijk beklaagde zich over de staat van het sportpark. “Er is echt groot onderhoud nodig aan de kleedkamers. Komt u maar eens kijken. Dan schrikt u. De staat waar die in verkeren is echt abominabel.” Ook het hoofdveld van DoCoS wordt volgens de club slecht onderhouden door de gemeente. “Het is een slaveld in plaats van een grasveld.”

Leiden Politiek Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×