Het gereconstrueerde gezicht van Neanderthaler Krijn. (Foto: Servaas Neijens).

Het gezicht van Neanderthaler Krijn in Rijksmuseum van Oudheden

Dit is Krijn en zo zag hij er waarschijnlijk uit toen hij vijftigduizend jaar geleden rondliep in het gebied dat nu de Noordzee voor de kust van Nederland is. De reconstructie van zijn hoofd maakt onderdeel uit van een speciale tentoonstelling in het Rijksmuseum voor Oudheden in Leiden, schrijft mediapartner Omroep West.

De basis voor de reconstructie is een ‘wenkbrauwboog’ die twintig jaar geleden in Zeeland werd gevonden. Het bot was van de Noordzeebodem opgezogen door een schelpenzuiger.

De Universiteit Leiden en het Max Planck Instituut in Leipzig ontdekten dat het ging om een stukje van de schedel van ‘een stevige jongeman’, die voornamelijk vlees at. Opvallend is dat hij achter één van zijn behoorlijk forse wenkbrauwen een kleine holte heeft. Daar zat een onderhuidse, onschuldige tumor, die volgens de onderzoekers nog niet eerder bij Neanderthalers is gevonden, maar die dus wel goed zichtbaar is in de reconstructie.

Neanderthalerschedels
De onderzoekers gaven de Neanderthaler de naam Krijn. Daarna gingen de paleo-antropologische kunstenaars Arie en Alfons Kennis aan de slag met de reconstructie van zijn gezicht. Ze keken daarbij naar vergelijkbare Neanderthalerschedels en naar de meest actuele kennis over oog-, haar en huidskleur van deze prehistorische mensen.

Arie en Alfons Kennis hebben al heel veel andere reconstructies op hun naam staan. Van Neanderthalers, maar ook van bijvoorbeeld de gletsjermummie Ötzi.

Neushoorns
Krijn leefde vijftigduizend jaar geleden op een steppe die op de plek van de Noordzee lag. De zeespiegel lag toen ruim vijftig meter lager lag dan nu. De Neanderthaler deelde dat gebied met wolharige neushoorns, rendieren en paarden.

Over dat landschap van toen, Doggerland, gaat de tentoonstelling die van 7 september tot en met 31 oktober te zien is in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Tijdens die tentoonstelling is niet alleen de reconstructie van het hoofd van Krijn te zien, maar ook de wenkbrauwboog waar het allemaal mee begon.

Een van de fases in de opbouw van het gezicht. (Foto: Kennis & Kennis Reconstructions).

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×