Zoeterwoude: één van de twee 'virusvrije' gemeentes sinds 25 augustus. (Bron: Coviddashboard.nl).

Zoeterwoude al 11 dagen ‘coronavrij’

Het coronavirus heeft Nederland nog niet verlaten. Het aantal nieuwe besmettingen blijft hangen rond de 2500 per dag en dat is 5 keer zo veel als begin september vorig jaar. Maar in de Leidse regio was er deze week een daling, met als uitblinker Zoeterwoude. In dit dorp is al elf dagen geen enkele nieuwe besmetting gevonden. Dat is ook landelijk gezien uniek.

Landelijk is het aantal besmettingen al drie weken stabiel, met zo’n 17,5 duizend gevallen per week. Dat zijn er net iets meer dan 100 per honderdduizend inwoners. De gevreesde nieuwe toename door terugkerende vakantiegangers en weer geopende scholen bleef afgelopen week uit. Het vrij gunstige weer kan daarbij een rol gespeeld hebben.

Lees het laatste nieuws in het coronadossier van Sleutelstad

Niet opgelaaid
In Leiden en wijde omgeving viel het aantal nieuwe coronagevallen afgelopen week mee. De regio Hollands Midden kende een daling van ruim twintig procent. De besmettingsgraad ligt er nu een kwart onder het landelijke gemiddelde.

De Leidse regio deed het nog beter. Vorige week leek studentenstad Leiden nog een heuse brandhaard te worden, met 52 procent meer besmettingen dan een week eerder. Maar het vuurtje laaide niet verder op en deze week volgde een daling met bijna dertig procent. De stad telt nu 97 besmettingen per honderdduizend inwoners, een fractie minder dus dan het landelijke gemiddelde.

Zoeterwoude
Toch blijft de besmettingsgraad in Leiden wel duidelijk hoger dan in de omgeving. In Oegstgeest en Voorschoten is hij de helft lager, in Leiderdorp vier keer zo laag.

Nog beter gaat het in Zoeterwoude. Eerder deze zomer deed dit dorp met bijna negenduizend inwoners nog mee met de besmettingsgolven, met soms 25 nieuwe gevallen per week. Twee weken terug waren dat er nog 5, vorige week 2 en deze week dus nul. Voor het eerst in meer dan een jaar tijd.

De laatste positieve test in Zoeterwoude stamt van 25 augustus. Het dorp is nu dus al elf dagen ‘coronavrij’. Die titel moet wél tussen aanhalingstekens, want er kunnen altijd mensen besmet zijn geweest die zich niet lieten testen. Maar veel kunnen dat er niet zijn.

Met die nul besmettingen in elf dagen is Zoeterwoude landelijk vrijwel uniek. Alleen Roosendaal, vlakbij Arnhem, is al even lang zonder nieuwe coronagevallen. Maar dat dorp telt slechts 1700 inwoners. In Roosendaal waren maar drie positieve tests te verwachten geweest, tegen 14 in Zoeterwoude. Voor de buurgemeente van Leiden is de nulstand dus een grotere prestatie.

Vaccinaties
Waarom het virus in Zoeterwoude praktisch verdwenen is, is niet direct duidelijk. Het helpt dat het dorp geen grote evenementen en bruisende horeca kent, maar tegelijk is er wel een actief verenigings- en gezinsleven. In andere plaatsen in het groene hart bleef het virus daardoor wel rondwaren.

Op één punt scoort Zoeterwoude, net als de meeste andere buurgemeentes van Leiden, wel duidelijk gunstig. De vaccinatiegraad ligt er behoorlijk hoog. Een week geleden had ruim 63 procent van alle inwoners boven de 12 jaar minstens één coronaprik van de GGD gehad

Dat is duidelijk meer dan de 56 procent van Katwijk of de 58 procent van Gouda en Waddinxveen. In die gemeentes blijft het aantal besmettingen rond de 80 per honderdduizend inwoners hangen. En die besmettingsgraad is ook dubbel zo hoog als in Voorschoten en Oegstgeest, waar de vaccinatiegraad met zo’n 65 procent duidelijk gunstiger is.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Nieuws Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Coronacrisis


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×