Studenten klagen over studenten: 'Het lijkt wel een festivalterrein'

Op het grasveld tussen de studentenflats aan de Klikspaanweg is deze zomer regelmatig tot laat geborreld met harde muziek. Veel studenten zijn de overlast en afval zat. “Ik slaap bijna niet meer thuis”, zegt een van de studenten. De politie meldt dat er gemiddeld wekelijks meldingen zijn. De plek wordt door sommige dan ook bestempeld als festivalterrein.

Op de vijfde verdieping van de Pi-flat op de ‘Klik’ zijn het vooral de studenten met een kamer aan de kant van het grasveld die boos zijn over de situatie. Ze vertellen dat er zelfs op doordeweekse dagen groepjes studenten tot laat op het grasveld zitten. “Heel vaak zijn dat mensen die hier niet eens wonen”, zegt een van de studenten. Het gaat hen niet alleen om de overlast, maar ook om het afval dat ze achterlaten.

Dat blijkt ook uit de berichten in de gemeenschappelijke Facebookgroep. Deze zomer werd daar meerdere keren in geklaagd: “Ik ben blij dat jullie niks te doen hebben, maar niet iedereen is klaar met examens. Het is echt niet te doen en het is nu al een paar dagen zo”, schrijft Ario. Een andere dag plaatst Kalle: “Zou de groep op het veld de karaoke naar binnen willen verplaatsen?”

Whatsapp
Het grasveld is een populaire plek voor activiteiten van studenten die door de corona-maatregelen alleen buiten kunnen worden uitgevoerd. Het gaat vaak om kennismakingsactiviteiten van verschillende studentenverenigingen, maar ook om gewoon te borrelen of te feesten. Tijdens de introductieweek voor de nieuwe studenten van komend studiejaar, de EL CID, ging er een Project X-achtige oproep rond.

‘Neem iedereen mee die je wil. Heb je een speaker, neem die ook mee. Het is tijd om onze EL CID met een knaller af te sluiten’, zo luidde het bericht dat doorgestuurd werd in Whatsapp-groepen. Het kwam uiteindelijk niet tot een groot feest omdat de politie er op tijd bij was.

Rotzooi
De politie laat weten dat er de afgelopen maand vijf meldingen van overlast binnengekomen zijn. Dat is gemiddeld een melding per week. Twee keer is er een groep weggestuurd, een keer werd niemand meer aangetroffen en op de andere twee meldingen kon de politie niet ingaan omdat andere dingen meer prioriteit hadden.

Bij studentbeheerder DUWO zijn de klachten bekend. In een mail aan de bewoners schrijven ze dat ‘er vrijwel iedere dag sprake is van geluidsoverlast door te harde muziek of schreeuwende mensen.’ Verder schrijven ze: ‘We willen jullie er nogmaals op attenderen dat de Klikspaanweg geen openbaar park is. Houd dus rekening met je buren!’ over het afval winden ze geen doekjes. ‘Een beter klimaat begint bij jezelf, ruim je rotzooi dus op!’

Onderburen
Op het grasveld zijn ook studenten te vinden die minder moeite hebben met de feestactiviteiten. “Het hoort er een beetje bij”, zegt Niels die met zijn vereniging Penoplia bij een van de picknicktafels aan het borrelen is. “Maar ik woon aan de andere kant. Soms geven mijn boven- of onderburen wel feestjes, maar als dat overlast geeft loop ik er gewoon even heen.”

De studenten met hun kamer aan de graskant hebben andere maatregelen in gedachte als de overlast aanhoudt. Er even heen lopen hebben ze al vaak genoeg gedaan en dus zijn ze bewapend met een megafoon en waterballonen. “We zullen dan ‘vriendelijk’ vragen of ze stil willen zijn”, zeggen ze.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×