(foto's: Casper Chaudron).

Boeren, burgers en wetenschappers gaan samenwerken in Polderlab Vrouwe Venne

In de Vrouwe Vennepolder bij Oud Ade is het grootste onderzoek naar veenweidegrond ter wereld begonnen. Onderzoekers van de Universiteit Leiden gaan de komende jaren onderzoeken wat de beste manier is om veenweidegrond duurzaam te beheren en tegelijkertijd te behouden voor de landbouw.

De bodem van de Nederlandse polders bestaat voor het overgrote deel uit veen. In die gebieden is de biodiversiteit flink afgenomen in de afgelopen decennia. Doordat de bodem langzaam daalt en het grondwater op hetzelfde peil blijft, wordt de grond steeds natter. Bovendien zorgt de klimaatverandering voor veranderende omstandigheden.

Samenwerking
De 32 hectare landbouwgrond van de Vrouwe Vennepolder zijn beschikbaar gesteld door Land van Ons, een coöperatie van burgers die de biodiversiteit van landbouwgebieden wil verbeteren. Het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden voert het onderzoek uit, ondersteund door de dertien gemeentes uit de regio Holland Rijnland.

Franke Remerie, voorzitter van Land van Ons: “Wat we ook doen, we gaan merken dat de grond steeds natter wordt. Door die veranderende omstandigheden zullen we anders moeten gaan boeren. We vinden dat de politiek daar niet snel genoeg werk van maakt, en daarom laten we nu de Universiteit Leiden onderzoek doen.”


Casper Chaudron in gesprek met voorzitter Franke Remerie van Land van Ons over Polderlab.

Het onderzoek moet niet alleen oplossingen opleveren voor de nattere grond, maar ook een betere balans tussen agrarisch gebruik en biodiversiteit opleveren. Het doel is om op lange termijn geld te verdienen aan het land zonder het te beschadigen. Die kennis is niet alleen interessant voor Nederland maar ook voor de rest van Europa.

Opening
Het project werd geopend in de Vrouwe Vennepolder door Franke Remerie, Annetje Ottow, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, en de Leidse burgemeester Henri Lenferink, voorzitter van de 13 gemeenten in de regio Holland Rijnland. Bij de ceremonie werden de eerste boompjes in de grond gezet en een kleine Polderlabversie van de beroemde Hollywoodletters onthuld.

Duurzaamheid Nieuws Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×