Lise Duijvestijn en Merel Adolfsen vertelden in Sport071 over hun introductiecursus Rowing Blind. (Foto: Gerry van Bakel).

Njord start met Rowing Blind: toch roeien als je niet goed kan zien

Sporten is gezond voor iedereen, maar zeker ook voor mensen met een beperking. Roeivereniging Njord start op 10 oktober met een introductiecursus voor mensen die niet of slecht kunnen zien: Rowing Blind.

De Leidse roeiclub deed het idee voor Rowing Blind op bij een zustervereniging in Utrecht. Daar is Rowing Blind al wat langer beschikbaar en vorig jaar konden er tien mensen met een visuele beperking zo de roeisport verkennen. Voor Lise Duijvestijn en Merel Adolfsen genoeg reden om de handschoen op te pakken en te kijken of er in Leiden en omgeving ook voldoende animo is.

Roeimaatje
“We hebben in ieder geval genoeg roeimaatjes en coaches en andere begeleiders bereid gevonden om mee te werken”, vertellen de twee initiatiefneemsters aan Sleutelstad. “We weten niet hoeveel mensen zich gaan aanmelden, maar we kunnen altijd uitbreiden. We gaan roeien in zogenaamde C-vieren. Dat is een stabiele boot waarin vier roeiers passen en een stuurman/vrouw. Elke roeier met een visuele beperking wordt gekoppeld aan een roeimaatje voor de duur van de cursus. En in elke boot komen twee duo’s.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Lise Duijvestijn en Merel Adolfsen van roeivereniging Njord over Rowing Blind.

Om de slag te leren wordt er begonnen met een oefensessie op de ergometer. En Njord heeft ook een roeibak bij het vlonder. “Daarin kun je wel echt op het water zitten en de roeibeweging maken zonder dat je om kunt slaan of iets dergelijks. Normaal kijk je de slag natuurlijk letterlijk af, maar dat gaat met deze groep niet. De cursus duurt acht weken.”

Gezelligheid
“We beginnen zondag 10 oktober en in december sluiten we het af met een borrel en een barbecue.” Want samen sporten gaat niet alleen om bewegen en fit blijven, maar ook om sociale contacten en gezelligheid. “Daar zijn we bij Njord ook goed in.” Aanmelden kan via de website van Njord.

Leiden Sport Onbeperkt sporten

Meer in dossier Onbeperkt sporten

Meer in dossier Onbeperkt sporten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×