Ook in juli waren er protesten voor een nieuwe CAO. (Foto: Rob van Dullemen).

Personeel LUMC draait dinsdag een zondagsdienst: 'We kunnen niet anders'

De medewerkers van 22 afdelingen in het Leids Universiteit Medisch Centrum (LUMC) komen dinsdag in actie voor een betere cao. Tijdens de staking wordt gewerkt volgens het zondagse rooster, wat betekent dat er alleen spoedzorg wordt geboden. Niet urgente afspraken zijn afgezegd. De actie wordt georganiseerd door vakbonden FNV Zorg en CNV Connectief.

De bonden kunnen zich niet vinden in de coa-voorstellen van de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). De vorige cao verliep op 1 januari 2021. “We hebben dus al negen maanden geen cao. Dat kunnen we toch niet zomaar laten gebeuren?”, zegt ic-verpleegkundige Helen van Rijn.

Na eerdere protesten, waarbij het personeel kort het werk neerlegde, zien de vakbondsleden zich nu gedwongen om een volledige werkdag in actie te komen. “We kunnen niet anders”, stelt Van Rijn.


Verslaggever Robbert Beurse in gesprek met Helen van Rijn over de zondagsactie.

Ondermaats
FNV-lid Van Rijn legt uit waar het grootste bezwaar in de voorgestelde cao ligt: “De mensen met de hoogste inkomens gaan er iets op vooruit, maar juist de laagste salarisschalen krijgen er maar 1% bij. De inflatie is hoger, waardoor zij er effectief op achteruit gaan. Je krijgt zo een tweedeling tussen collega’s in het ziekenhuis. Dat is ondermaats en klopt gewoon niet.”

“De veiligheid van mensen staat bij ons altijd voorop. Dat is ook dinsdag zo. Dus als het spoed heeft wordt je gewoon geholpen”, belooft Van Rijn.

Omdat niet alle afdelingen meedoen aan de actie is het voor sommige patiënten van het ziekenhuis onduidelijk of hun geplande afspraak aanstaande dinsdag wel of niet door gaat. Het LUMC laat weten dat er geen reden tot twijfel is. “Iedereen wordt gebeld. Patiënten die niets horen mogen er vanuit gaan dat hun afspraak gewoon doorgaat”, zegt het ziekenhuis in een reactie.

Wachtlijst
Als gevolg van de coronacrisis groeide de wachtlijst voor sommige niet-urgente behandelingen. Zorg voor patiënten met COVID-19 kreeg voorrang. Door de extra zondagsdienst worden er opnieuw behandelingen uitgesteld. Toch vinden de actievoerders dit geen probleem. “We vinden het natuurlijk niet fijn. Maar als we nu niet voor elkaar opkomen zijn er straks niet genoeg mensen meer die in de zorg willen werken. En dan is het elke dag een zondagsdienst”, vreest de ic-verpleegkundige.

De actievoerders hopen dat het NFU met een nieuw voorstel komt waarbij de lonen van alle medewerkers met tenminste 3,5% stijgt. Van Rijn: “Zo niet, dan komt er weer een zondagsdienst. En nog een. Zolang als nodig is.”

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×