Klimster en mede-oprichter Tiba Vroom (Foto: Casper Chaudron)

Leiden krijgt trainingscentrum voor ambitieuze klimmers

Aan de Rooseveltstraat in Leiden wordt gewerkt aan een trainingscentrum voor professionele klimmers. De klimsport is de laatste tijd steeds populairder geworden, en daarmee groeit de sport ook naar een professioneler niveau. Om die topsport te kunnen faciliteren heeft Tiba Vroom van Wildflower climbing nu een eigen plek gemaakt. Halverwege oktober opent de hal haar deuren.

Een dergelijk trainingscentrum met als doel om zo goed mogelijk te worden in het klimmen is er nog niet in Nederland, zegt Tiba Vroom. Ze behoort zelf tot de Nederlandse topklimmers en heeft samen met anderen het initiatief genomen om zelf een topsporthal te maken. “Het is de bedoeling om het klimmen in Nederland vooruit te helpen naar de hoogste niveaus.” De topsport kan volgens haar nu mee gaan groeien met de breedtesport.

Casper Chaudron in gesprek met Tiba Vroom bij de nieuwe klimhal

Vroom zit zelf in het Nederlandse team en vertelt dat die nog afhankelijk is van commerciële klimhallen. “Het gaat al jaren over een eigen trainingslocatie, maar voor mij gaat dat te moeilijk en te langzaam met de bond. Daarom heb ik gezegd dat ik zelf de touwtjes in handen neem en dan kan het Nederlandse team hier ook terecht.”

Non-profit
Het concept heeft volgens Vroom niet als doel om winst te maken, maar om de klimsport te helpen. Daarnaast wordt er veel aandacht besteed aan de duurzaamheid van de organisatie. Van het hout dat over is worden bijvoorbeeld nieuwe grepen voor de wand gemaakt en van het interieur is alles tweedehands.

Populariteit
“Ik denk dat boulderen zo populair is omdat het ten eerste heel leuk is om te doen. Je bent fysiek bezig, bezig met puzzelen om de routes op te lossen maar daarnaast is het ook heel sociaal. Daardoor is het een ideale sport voor heel veel mensen.” Ook de komst van de sport op de Olympische Spelen zal een rol hebben gespeeld in de groei.

Opmerkelijk is dat het nieuwe trainingscentrum op steenworpafstand van boulderhal Kunststof zit. Volgens Vroom is de relatie met de andere klimhaleigenaren goed. “Wij doen ons ding en zij doen hun ding. We spreken allebei een andere doelgroep aan.”

Dat zeggen ook de buren van Kunststof, die zich juist op recreatieve klimmers richt. Eerdere scepsis over een hal die zo dichtbij kwam maakte al snel plaats voor enthousiasme. “Toen bleek dat we ons op een andere doelgroep richten, was het helemaal prima. Ze zijn juist een mooie aanvulling voor de snelgroeiende sport.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×