Bal in doel
(Archieffoto: Reanne van Kleef).

Scheidsrechter krijgt klappen bij amateurwedstrijd Leiderdorp

Een scheidsrechter is zaterdagmiddag geslagen door spelers van VV Katwijk bij een opstootje in de wedstrijd tegen RCL in Leiderdorp. Dat gebeurde bij een wedstrijd in de achtste klasse, nadat de scheidsrechter een penalty gaf aan de thuisploeg. Dat leidde tot een opstootje waarbij de scheids spelers uit elkaar wilde halen. Hij is door in ieder geval één Katwijk-speler in zijn gezicht en zijn buik geslagen.

De arbiter liep een een hersenschudding en een dikke lip op en was erg aangedaan door het incident. “Hij stond helemaal te trillen”, vertelt een speler van RCL aan mediapartner Omroep West. De wedstrijd werd gestaakt en bij de KNVB gemeld als ‘gestaakt door ernstig misdrijf’. RCL-voorzitter Dick van der Bijl heeft er geen goed woord voor over. “Dit gedrag kan echt niet. Het is te gek voor woorden dat dit op dit niveau gebeurt.”

De Katwijkers stonden met 0-1 voor. Na de gegeven strafschop aan RCL ging het mis. Een speler van Katwijk greep de RCL-speler op de grond vast en probeerde hem te slaan. Daarop ontstond een opstootje, waarbij onder andere de scheidsrechter spelers uit elkaar wilde halen. In dat opstootje kreeg hij klappen van een van de Katwijk-spelers.

Gepaste maatregelen
De voorzitter heeft de scheidsrechter na afloop gesproken in de business lounge van de kantine. “Hij was vooral aangedaan. Helaas moet je als scheids tegenwoordig al voorbereid zijn op schelden, maar klappen krijgen is echt over de grens.” Van der Bijl gaat ook contact opnemen met collega-voorzitter van VV Katwijk. Ook wordt het incident gerapporteerd bij de KNVB. De scheidsrechter heeft de namen van de spelers die hem aanvielen, weet de RCL-voorzitter. “Ik hoop dat de daders hun straf zullen krijgen.”

De voorzitter van VV Katwijk, Mart Vergouwen, zegt te betreuren wat er is gebeurd. “Het is onacceptabel als er een scheidsrechter wordt geslagen. Wie en wat, dat gaan we nog uitzoeken.” Maandag of dinsdag gaat het bestuur in gesprek met een aantal leden van het team. “We zorgen voor gepaste maatregelen als we duidelijk hebben wat er precies is gebeurd.”

Scheids kwijtraken
Een van de spelers van Katwijk zegt dat het ‘nooit de intentie is geweest’ om een scheidsrechter te slaan. “Het was een groep van zo’n tien tegen tien en de scheidsrechter probeerde de boel uit elkaar te halen. In die chaos werd er zoveel geduwd, getrokken en geslagen. Ik denk dat hij per ongeluk een klap heeft gehad.” De speler zegt zelf ook een tik te hebben gekregen. “Waarschijnlijk in de chaos van een eigen speler.”

De voetballer vervolgt. “Dit vinden wij heel heftig voor de scheidsrechter. Het is nooit onze bedoeling geweest. Wij weten ook niet wie de scheidsrechter heeft geraakt. We zijn juist blij dat die man ons daar vrijwillig staat te fluiten.” De Katwijkspeler laat weten dat het team gaat proberen een bloemetje te sturen naar de scheidsrechter.

De scheidsrechter zei na afloop tegen RCL-spelers niet meer te willen fluiten. “Ik hoop niet dat we hierdoor zo’n waardevolle scheidsrechter kwijtraken. Hij stond op z’n vrije zaterdag drie wedstrijden te fluiten voor de club”, aldus Van der Bijl. “We hebben hem in contact gebracht met de vertrouwenspersoon van RCL.”

Leiderdorp Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×