(Video: Rik Visser).

Leefstijlprogramma bindt strijd aan met diabetes type 2

Bij kwekerij de Ecotuin start vandaag een programma dat mensen met diabetes type 2 helpt om duurzaam gezonder te leven. Uit onderzoek blijkt dat mensen hun diabetes kunnen ‘omkeren’ door meer te bewegen en gezonder te eten, maar dat het ook moeilijk is om gedrag te veranderen en dit vol te houden. Deelnemers krijgen hierbij hulp.

Het project is een samenwerking van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), kennisinstituut Leyden Academy on Vitality and Ageing, reïntegratiebedrijf DZB Leiden en stichting Je Leefstijl als Medicijn. Samen ontwikkelen en onderzoeken ze een leefstijlprogramma voor diabetes type 2-patiënten.

Bij de kwekerij die achter manege Moedig Voorwaarts aan de Wassenaarseweg ligt, is al het nodige aanwezig. Zo is er een ecologische moestuin, een groene omgeving om buiten te bewegen en een professionele keuken om samen te leren gezonde maaltijden te koken. De deelnemers komen op verschillende dagen in de week bijeen om verschillende workshops te volgen. Bij alle activiteiten is peer coaching het uitgangspunt: de groep coacht en motiveert elkaar, zonder hulp van een (zorg)professional.

Aanmelden
Patiënten van het LUMC, van huisartsenpraktijken uit de omgeving en medewerkers van DZB Leiden kunnen deelnemen aan het leefstijlprogramma. Andere geïnteresseerden met diagnose diabetes type 2 kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar schalkwijk@leydenacademy.nl.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×