Dakwoning in de Clarensteeg. (Foto's: Rijnlands Architectuurprijs).

Biopartner 5 en Leidse dakwoning winnaars Rijnlandse Architectuur Prijs

Een door Zijdekwartier architecten ontworpen dakwoning in de Clarensteeg in het centrum van Leiden is woensdagavond door de vakjury gekozen tot winnaar van de Rijnlandse Architectuurprijs die elke twee jaar wordt uitgereikt. Het publiek koos voor het volledig energieneutrale gebouw Biopartner 5 van Biopartner Center Leiden op het Leiden Bio Science Park. Dat werd ontworpen door Popma ter Steege Architecten. De prijsuitreiking vond gisteravond plaats bij museum Naturalis.

Dakwoning in de Clarensteeg.

“De Dakwoning laat ons op voorbeeldige wijze zien hoe ‘vergeten plekken’ in onze gebouwde omgeving kunnen worden ontgrendeld en is in die zin een voorbeeld voor de hoognodige verdichtingsopgave die voor ons ligt” , zo lichtte juryvoorzitter Michiel Riedijk de keuze van de vakjury toe. “Het is een huis boven de stad en er tegelijk middenin. Het dempt de geluiden van de stad en opent zich naar het nieuwe erf op het dak van het magazijn. Geborgen én open, met de stad in je rug en de blik naar buiten.”

Het gebouw Biopartner 5 sleepte met bijna een derde van de stemmen de publieksprijs in de wacht.

Het laboratorium Biopartner 5 is het eerste ‘Paris Proof’ gebouw van Nederland. Het vijfde gebouw van incubator Biopartner is ontwikkeld als kwartiermaker in een nog kaal, nieuw deel van het Leiden Bio Science Park. Het heeft de ambitie een ontmoetingsplek voor de campus te zijn en is daarom ontworpen als een kleine stad met een variatie aan pleinen, tuinen, paviljoen, ontmoetings- en werkruimtes. Als een drempelloos campusgebouw waarin de schijnbare tegenstelling van een publiek programma met hightech onderzoek elkaar versterken.

Duurzaamheid Leiden RAP 2021


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×