(Video: Robbert Beurse).

Inspelen vleugel Stadsgehoorzaal begonnen: 'Zoveel reacties hadden we echt nooit verwacht'

Op de oproep van de Stadsgehoorzaal om hun recent gerestaureerde vleugel ‘stevig’ in te komen spelen hebben honderdvijftig pianisten gereageerd. Een deel van hen is uitgenodigd om de komende weken langs te komen om de Steinway piano, in een verder lege Aalmarktzaal, onder handen te nemen. Het inspelen is nodig om het instrument klaar te maken voor het komende seizoen.

Op dit overweldigende succes hadden de initiatiefnemers niet gerekend. “Zoveel reacties hadden we echt nooit verwacht. Dus helaas hebben we een keuze moeten maken uit de aanmelders”, vertelt Monique Aalbers die de actie organiseerde. Omdat het inspelen tussen concerten en optredens door gebeurt, was het niet mogelijk om iedereen die dat wilde voor een inspeeluur in te plannen.

Rammen
Tijdens de restauratie is de vleugel voorzien van nieuwe hamers. Het vilt op die hamers moet inzakken en zich zetten. “Door er flink op te ‘rammen’ gaat de elasticiteit er uit”, weet pianostemmer Matthijs Jongepier. De pianisten hoeven voor Jongepier niet bang te zijn dat ze te ruw met het instrument omgaan. “Tijdens een concert kan het er ook flink aan toe gaan. Dat kan een vleugel wel hebben”, zegt hij. Ondanks deze aanmoedig blijven de meeste inspelers voorzichtig. “Een enkeling ramt flink, maar de meesten houden het beschaafd en spelen iets minder zacht dan normaal”, lacht Aalbers.

Vals
Na iedere speeldag wordt de vleugel door de pianostemmer uit elkaar gehaald en opnieuw gestemd. “Hij is dan goed vals, maar dat hoort”, vertelt hij.

De reacties van pianisten zijn volgens verwachting: de pianisten voelen zich vereerd met de kans om een keer op de concertpiano te mogen spelen. “Het was echt heerlijk. Ik zou hem zo mee naar huis willen nemen”, vertelde een van hen na afloop.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×