(Foto: Programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland)

Wijkverenigingen hopen op klappen van Rotterdamse restwarmteleiding

De wijkvereniging Houtkwartier en de bewonersgroep Tegengas Merenwijk zijn blij met het nieuws dat de gemeente Rotterdam de stekker uit de warmterotonde wil trekken. De restwarmteleiding maait het gras voor andere duurzame energie-initiatieven weg, vinden zij. Als Rotterdam uit het project stapt, is het nog niet van de baan. De gemeente Leiden wil kijken naar mogelijkheden om het project alsnog door te zetten.

Hoewel het nog even boven de markt hangt of de warmteleiding doorgaat (vanavond besluit de gemeenteraad van Rotterdam hierover), hangen de Leidse wijkverenigingen de vlag alvast uit. “Een faillissement is natuurlijk nooit goed nieuws, toch waren we blij toen we het hoorden”, zegt Wim Scholten. Hij is voorzitter van wijkvereniging Houtkwartier. “Het warmtenet draait voor een groot deel op subsidie. Dat gaat naar monopolisten die geen inzicht geven in hun cijfers. De eindgebruikers van de warmtenetten betalen dat”, stelt hij.

Lees meer in het dossier van Sleutelstad

Bij het bewonersinitiatief TegenGas Merenwijk kijken ze vooral naar de alternatieven die niet van de grond zouden komen als de gemeente louter geld uitgeeft aan het warmtenet. “Als je zo bizar veel investeert, dan gaat dat ten koste van andere ideeën. Je killt voor veertig jaar aan innovatie”, zegt Oscar Genissen van TegenGas Merenwijk. “Al het geld gaat naar de grote spelers en die krijgen een monopolie situatie.”

De warmterotonde is een leiding die overgebleven warmte uit de Rotterdamse haven naar Leiden vervoert. Die warmte zou anders in de lucht verdwijnen. Met de leiding zouden volgens de Gasunie, het bedrijf dat het transportnet ontwikkelt, wel 500.000 huishoudens aangesloten kunnen worden. Het zou tonnen CO2 uitstoot en een miljard kuub aardgas besparen.

Twee miljoen
De reden dat de gemeente Rotterdam zich terug wil trekken uit het project is dat ze het verlieslijdende Warmtebedrijf Rotterdam niet nog meer willen steunen. Dat bedrijf is medeverantwoordelijk voor het aanleggen van de restwarmteleiding van Rotterdam naar Leiden. Door het wegvallen van de steun van de gemeente Rotterdam zou het kunnen dat die leiding niet van de grond komt, maar dat is nog niet zeker.

Voor de gemeente Leiden is het Rotterdamse besluit geen reden om het project te laten klappen. Dat liet verantwoordelijk wethouder Fleur Spijker (D66) eerder weten. “We gaan met onze partners kijken wat de mogelijkheden zijn om deze leiding alsnog naar de Leidse regio te halen.” Daarvoor zijn geen extra middelen beschikbaar en komen er ook geen afnamegaranties. Wel zegden de gemeenten uit de Leidse regio al twee miljoen toe voor praktische zaken.

Common sense
De bewonersgroepen hopen dat de wethouder toch van gedachte veranderd. “Het is begrijpelijk wanneer je hier je kaarten op hebt gezet, maar we hopen dat ze kan inzien dat dit niet de juiste route is”, zegt Scholten. Genissen voegt daar aan toe: “We dachten dat ze eindelijk tot common sense kwam, maar nee. Het voelt een beetje alsof de gemeente alles doordrukt.”

Duurzaamheid Leiden Politiek Regio Warmterotonde


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×