Habtamu Franke vanuit de Sleutelstad studio. (Foto: Maarten Mulder).

Komt het wereldrecord burpees straks uit Leiden? 'Ik weet zeker dat ik het ga halen'

Hoeveel burpees kun je in een uur maken? Als het aan Habtamu Franke uit Rijnsburg ligt zijn dat er meer dan duizend. Volgende week zondag probeert hij in Leiden om met dat aantal fitnessoefeningen het officiële wereldrecord te breken. Op dit moment staat dat nog op 949.

Burpees is een van de zwaarste fitnessoefeningen, legt Franke uit. “Je begint plat op de grond met je handen in pushup-positie en drukt je met gestrekte armen omhoog waardoor je in een squatpositie komt. Vervolgens spring je met een recht lichaam in een verticale sprong omhoog. Daarna eindigt je weer in de startpositie met je borst op de grond en herhaalt de oefening zich.”

Interview met Habtamu Franke over zijn recordpoging (deel 1).

Anderhalf jaar geleden heeft Franke voor de lol een uur lang burpees gedaan en kwam hij tot 820 stuks. “Een jaar later heb ik mijn grenzen verlegd naar 965 burpees. Een maand daarna kreeg ik reactie van Guinness World Records dat ze mijn aanvraag voor een recordpoging geaccepteerd hebben”, zegt hij enthousiast. Die poging staat gepland voor zondag 24 oktober bij sportschool Newstyle op de Langegracht in Leiden. “Ik weet zeker dat ik het ga halen!”

Interview met Habtamu Franke over zijn recordpoging (deel 2).

Franke heeft als missie om mensen te laten te zien dat alles mogelijk is zolang je maar doet wat er voor nodig is. Ook het vestigen van een wereldrecord hoort daar voor hem bij. Franke traint al sinds zijn zeventiende . “Ik was een scharminkel van 50 kilo en acht jaar later weeg ik 75 kilo met een vetpercentage van zes procent. Uiteindelijk heb ik van deze hobby mijn werk gemaakt en ben ik personal trainer, voedingsadviseur en mental coach geworden.”

 

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×