(Video: Robbert Beurse. Timelapse: Studio RAP).

Leids stel bouwt eigen duurzame droomwoonboot

Aarnoud Monster en Nienke Middelweerd verwezenlijken hun droomwoning op het water van de Vliet in Leiden. Tussen de Schelpenkade en de Jan van Goyenkade werd deze week hun nieuwe huis in tientallen houten prefab-delen aangevoerd en in elkaar gezet. “Het moet de duurzaamste woonboot van Leiden worden”, zegt Nienke terwijl een grote hijskraan een enorme houten plaat op de juiste plek hijst. “Ik denk dat dat de vloer van de keuken is”, zegt Aarnoud.

De woonboot wordt niet alleen zo duurzaam mogelijk, maar krijgt ook een bijzonder uiterlijk. De boot wordt opgebouwd uit verschillende segmenten die elk iets gedraaid zijn ten opzichte van elkaar. “Die verschillende delen verwijzen naar kavels boerenland”, vertelt Nienke. Mijn opa, opa Mans, was burgemeester en had te maken met ruilverkaveling tussen boeren. We vonden het leuk om dat op deze manier terug te laten komen en daarom krijgt de boot straks ook zijn naam: Mans.

Artikel gaat verder onder de impressie (Studio RAP)

De komende dagen wordt de nieuwe woning wind- en waterdicht gemaakt. Daarna volgt het afbouwen. Nog dit jaar moet de waterwoning klaar zijn en kan er verhuisd worden. Daar komt in dit geval geen verhuiswagen aan te pas, want de twee woningen worden gewoon naast elkaar gelegd. Na de verhuizing, wordt de huidige woonboot weggesleept. Hij is niet verkocht, maar weggegeven. “De kosten voor het laten afvoeren van zo’n boot zijn zo hoog, dat je blij mag zijn als iemand hem gratis komt halen”, lacht Nienke.

Als de oude boot weg is, kan de Mans op zijn plek worden gelegd en wordt de woning aangesloten op alle nutsvoorzieningen. “We hopen de kerstdagen in de nieuwe boot te vieren”, zegt Aarnoud terwijl de kraan een van de zijwanden van het nieuwe woonschip op z’n plek takelt.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×