Een onderzoek zoekt antwoord op de vraag: zijn dieren muzikaal? (Foto: pxhere.com).

Leidse onderzoekers genomineerd voor Klokhuis Wetenschapsprijs

Vier Leidse onderzoeken zijn genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Uit 64 inzendingen, afkomstig van universiteiten, hogescholen en universitair medisch centra in Nederland, zijn in totaal tien onderzoeken genomineerd. De wetenschapsprijs gaat naar het onderzoek dat ook interessant is voor kinderen op de basisschool.

De Klokhuis Wetenschapsprijs wordt uitgereikt op woensdag 10 november 2021. Het Klokhuis maakt over het winnende onderzoek een speciale uitzending. Alle genomineerde onderzoeken met een beknopte beschrijving zijn hier te vinden. Stemmen kan nog tot en met dinsdag 9 november 12.00 uur.

De vier genomineerde Leidse onderzoeken:

Wat vonden autistische kinderen van de corona lockdown? – Hanna Swaab, Rachel Plak, Ralph Rippe en Sander Begeer
“Kinderen met autisme vinden het vaak niet fijn als er dingen plotseling veranderen,” vertelt één van de onderzoekers. “Door corona en de lockdown was ineens niets meer hetzelfde. Wij willen weten hoe dit was voor autistische kinderen. Waren alle veranderingen moeilijk, zoals het online onderwijs? Of had de lockdown ook voordelen? De straten waren bijvoorbeeld rustiger, de winkels veel minder druk én er waren geen overvolle verjaardagsfeestjes. Hadden sommige autistische kinderen daardoor minder stress?” De onderzoekers willen het antwoord op deze vragen, zodat we beter gaan begrijpen hoe de wereld om ons heen invloed heeft op hoe kinderen met autisme zich voelen. Onderzoeker Rachel Plak vertelde eerder in Science071 over het onderzoek.

Zijn dieren muzikaal? – Michelle Spierings en Henkjan Honing
Kan een aap drummen? En kunnen vogels Rihanna nazingen? De onderzoekers zoeken uit hoe muzikaal dieren zijn. “Muziek is voor mensen heel belangrijk om op te dansen, van te genieten en samen naar te luisteren”, leggen de onderzoekers uit. “Een pasgeboren baby herkent al het ritme van de taal van zijn ouders. Maar ook in het dierenrijk is er meer muziek dan je zou verwachten. Zo zijn er papegaaien die op een ritme kunnen dansen en met muziek mee kunnen zingen. Er is zelfs een zeeleeuw die zijn hoofd op het ritme van muziek meebeweegt. Hoe meer we hiervan weten, hoe beter we begrijpen wat muzikaliteit is.”

Spullen om van te griezelen: de rol van huizen, auto’s, telefoons in horrorverhalen en -films – Evert Jan van Leeuwen
“Griezelverhalen zijn populair”, zegt Evert Jan van Leeuwen. “Tegenwoordig gaan veel griezelverhalen niet meer over monsters, maar over enge huizen, auto’s, televisies en zo meer.” Van Leeuwen vraagt zich af waarom dat zo is. “In mijn onderzoek leerde ik dat veel mensen tegenwoordig steeds meer spullen willen hebben. Sommige mensen hebben nooit genoeg,  die hebben een spullenverslaving. Juist omdat mensen verslaafd kunnen raken aan het bezitten van huizen, auto’s en telefoons, zijn dit soort dingen eng geworden. Mensen met een spullenverslaving hebben geen controle meer over hun bezit. De spullen zijn de baas. In mijn onderzoek leg ik uit hoe horrorverhalen ons belangrijke lessen kunnen leren over de gevaren van spullenverslaving.”

Nee, andere links! Hoe houd je links en rechts uit elkaar? – Ineke van der Ham
Het kan moeilijk zijn om links en rechts uit elkaar te houden. “Maar dat heb je wel nodig in bijvoorbeeld het verkeer, of als je iemand de weg wijst. Wel achttien procent van de kinderen geeft zichzelf een onvoldoende hiervoor,” vertelt Ineke van der Ham. Maar hoe komt dat eigenlijk? Een proef met 485 Nederlanders die een vragenlijst invulden moesten ook zo snel mogelijk de linker- en rechterhand van getekende poppetjes aanwijzen. “Dit blijk je sneller te kunnen als het poppetje dezelfde kant op kijkt als jijzelf. We leren hiervan dat we in ons hoofd ons eigen lichaam gebruiken als we snel moeten kiezen tussen links en rechts”, aldus Van der Ham.

Leiden Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×