Coördinator Ine Klosters te gast in Sport071. (Foto: Sleutelstad).

Sportakkoord Voorschoten richt zich op lange termijn: 'Als je groeit als mens, wordt het leuker'

Om het sportakkoord van Voorschoten uit te voeren, stelt de gemeente Voorschoten komend jaar 40.000 euro beschikbaar. Coördinator Ine Klosters moet dat geld op zo’n manier verdelen dat het zo veel mogelijk impact heeft. “Het is zonde als we het uitgeven aan eenmalige activiteiten, want dan is het na volgend jaar weg.”

Het geld komt van de landelijke overheid, die met het sportakkoord mensen wil laten bewegen en op gezond gewicht wil brengen. Of er na volgend jaar weer nieuw geld beschikbaar komt, is nog even de vraag. “We wachten op een nieuwe minister, maar de formatie schiet nog niet echt op”, verzucht Klosters.

Zelf denkt ze wel aan de lange termijn. “Het is mooi als we over een paar jaar dingen aan kunnen wijzen die zijn begonnen dankzij het sportakkoord.” Een goed voorbeeld hiervan is de opleiding voor trainers. “Ze krijgen geen les in techniek of uithoudingsvermogen, maar in didactiek en pedagogiek. Dan moet je denken aan het accepteren van autoriteit of sportief omgaan met winst en verlies.” Daar wordt je niet alleen een aangenamere sporter van, maar ook een beter mens. “Als je groeit als mens, ga je het ook leuker vinden en wat je leuk vindt, houd je langer vol. Over een aantal jaar hebben we nog steeds gemotiveerde trainers en sporters dankzij deze trainersopleiding.”

Een ander plan is om een groot strand aan te leggen voor allerlei beach-sporten. “We kunnen daar beachvolleyballen, beachvoetballen en er schijnt zelfs beachtennis te bestaan.” Als de benodigde vergunningen geregeld zijn en het zand er ligt, kan het door allerlei partijen gebruikt worden. “Scholen en bso’s kunnen er komen bewegen, maar ook sportverenigingen.”

Naast aandacht voor de jeugd, is er ook aandacht voor ouderen. “Sommige ouderen zijn niet mobiel genoeg meer om bijvoorbeeld mee te doen met walking football. Daarom gaan we ook stoelbewegen aanbieden, waarbij je op je stoel kan blijven.” Om daaraan mee te doen, moeten de ouderen een beetje contributie betalen. “Daarmee bouwen we een buffer op voor als het geld van het sportakkoord volgend jaar op is.”

Sport Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×