(Foto: Robbert Beurse).

Kinderworkshops in Boerhaave: maak je eigen hoestdrank of snavelmasker

Op de zolderverdieping van Rijksmuseum Boerhaave worden deze en volgende week verschillende kinderworkshops gegeven. Onder begeleiding van museumdocenten kunnen de jongste bezoekers van het museum hun eigen hoestdrank of een snavelmasker maken.

“Het griepseizoen staat weer voor de deur, daarom laten we de kinderen hun eigen hoestdrank maken van water, honing en laurierdrop”, vertelt Boerhaave-medewerker Nina Paris. Nadat de natuurlijke ingrediĆ«nten de fles in zijn gaan, maken de deelnemers er een passend etiket bij.

Naar voorbeeld van het zeventiende-eeuwse masker dat elders in het museum te bezichtigen is, maken de kinderen hun eigen gekleurde versie uit zachte stof. “In onze tentoonstelling ‘Besmet’ is een replica te zien van een snavelmasker zoals dokters droegen tijdens de pestepidemie. Daar deden ze kruiden in die moesten voorkomen dat de arts zelf ziek zou worden”, weet Paris.

Dropwater
Op de tafels waar de kinderen hun knutselkunsten vertonen staan bordjes met uitleg over het snavelmasker. Ook lopen er docenten rond die vragen beantwoorden. “Zo hopen we de link te leggen met onze collectie en onze jongste bezoekers tijdens het knutselen iets te leren.”

Het antieke masker beschermde overigens nauwelijks tegen de pest. “En dropwater voorkomt ook niet dat je griep krijgt, maar het is wel lekker voor je keel”, grapt Paris.

De workshops voor kinderen van vier jaar en ouder worden tot en met 31 oktober dagelijks georganiseerd. Op vertoon van een geldig toegangsbewijs is deelname gratis.

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×