Australische bruine slang. (Foto: Pixabay).

Leids biotechbedrijf krijgt 17,5 miljoen euro voor gifmedicijn

Het Leidse biotechbedrijf VarmX ontvangt 17,5 miljoen euro van een innovatieprogramma van de Europese Unie. Dat schrijft de Financiële Telegraaf. Het geld is bedoeld voor het vergroten van de productie van een medicijn dat is geïnspireerd op het gif van de Australische bruine slang, de op een na giftigste soort ter wereld. Het middel voorkomt ernstige bloedingen bij patiënten die bloedverdunners gebruiken, met name bij spoedoperaties.

Onderzoekers van het biotechbedrijf ontdekten welk eiwit van het gif verantwoordelijk is voor de stolling van bloed en hebben via genetische modificatie een variant daarvan ontwikkeld die werkt in het menselijk lichaam. Momenteel worden meer dan 10 miljoen patiënten in de Verenigde Staten en Europa behandeld met bloedverdunners. Daarvan krijgt twee tot drie procent te maken met spontane en ernstige levensbedreigende bloedingen. Voor deze groep is het medicijn van VarmX bedoeld.

Innovatieprogramma
VarmX is een van de 65 geselecteerde start-ups en mkb-bedrijven, verspreid over 16 landen, die samen voor honderden miljoenen aan financiering gaan ontvangen voor baanbrekende innovaties. Het geld komt van het EU-innovatieprogramma European Innovation Council (EIC) Accelerator.

Een panel van beoordelaars en EIC-juryleden adviseerden om VarmX de maximaal toegestane financiering toe te kennen. Als onderdeel van de EIC-gemeenschap profiteert VarmX ook van andere voordelen, zoals coaching, mentorschap en toegang tot investeerders en bedrijven.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×