(Archieffoto: Michiel van Poelgeest).

Een kwart van vuilnisbakken regelmatig te vol

Ongeveer een kwart van de vuilnisbakken in de stad zit regelmatig te vol. Dat klinkt als veel, maar wethouder Ashley North is er tevreden over. Bovendien, verwacht hij, neemt de rotzooi in de parken af nu de lockdowns voorbij zijn. En worden de kleine vuilnisbakken vervangen door grotere vuilnisbakken met grotere openingen zodat er pizzadozen in passen.

Dit moet er al met al toe leiden dat er niet meer zoveel vervuiling ontstaat als afgelopen zomers. Want dat dat het geval was ziet de gemeente ook terug in de cijfers.

Jarenlang liepen de klachten over zwerfvuil in de openbare ruimte terug in Leiden maar die trend is gekeerd. Het aantal klachten neemt weer toe. En ook de gemeenteraad wilde weleens weten of het allemaal wel goed ging met het schoonhouden van de stad. Toch, zo blijkt uit de rapportage die wethouder Ashley North desgevraagd naar de Leidse gemeenteraad stuurt, doet Leiden het niet slecht. De afgesproken doelen worden gehaald.

De gemeente houdt namelijk in de gaten hoeveel afval er in de vuilnisbakken zit. Bij ongeveer een kwart van de schouwen zitten de prullenbakken en afvalbakken voller dan gewenst. Maar aangezien er ook redelijk wat afvalbakken behoorlijk leeg zijn is het gemiddelde op het niveau dat de gemeenteraad als acceptabel heeft bestempeld.

Zwerfvuilmonitoren
De gemeente monitort waar het zwerfvuil in de parken vandaan komt en welke maatregelen er ter plaatse genomen kunnen worden om extra zwerfvuil in de groenvoorzieningen te voorkomen. Op hangplekken wordt bovendien extra gecontroleerd, soms samen met boa’s. En er wordt soms twee weken lang extra intensief gereinigd op plekken die vaak stevig vervuild zijn.

Een deel van het probleem lost zich automatisch op, denkt de wethouder. Nu mensen weer minder vaak thuis werken en de horeca weer open is verwacht hij dat de parken minder vaak bezocht worden. De reiniging wordt daarom ook afgeschaald. Bij mooi weer kan altijd het ‘mooi weer-protocol’ ingezet worden, zodat de vuilnisbakken vaker worden geleegd. Tijdens festivals of bij langdurig mooi weer worden er tijdelijk extra vuilnisbakken geplaatst.

Grotere prullenbakken
Ook gelooft North dat het gebruik van grotere 140 liter prullenbakken een verbetering is. Dat zijn de grote donkerblauwe metalen vuilnisbakken die sinds een paar jaar in de stad te vinden zijn. Eén zo’n bak vervangt drie 50 liter prullenbakken. Dat sluit aan op de wens van de gemeenteraad voor een legere openbare ruimte. De wildgroei aan verschillende prullenbakken, depo-dogshouders maakt de stad niet mooier vindt de raad.

Maar meer of grotere vuilnisbakken zijn niet zaligmakend, waarschuwt North. Want er wordt ook huisvuil in gedumpt, ze worden kapot gemaakt en omwonenden worden niet altijd blij van een vuilnisbak in de buurt van hun huis. Bezoekers en bewoners blijven de belangrijkste schakel in het schoon houden van de stad. Want wat niet op de grond gegooid wordt hoeft ook niet te worden opgeruimd, stelt de wethouder.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×