Richard Kusters en Wendy van Scheijndel vertellen over de lol van rolstoelbasketbal bij BS Rollers in Leiden. (Foto: Gerry van Bakel).

Rolstoelbasketbal bij BS Leiden: 'Het lijkt heel erg op benenbasketbal'

Na ruim anderhalf jaar mochten de BS Rollers eindelijk weer een wedstrijd spelen. Trainen kon gelukkig al wel wat eerder. “We hebben alle steun gehad van onze club BS Leiden,” vertelt Richard Kusters, “maar corona was geen leuke tijd.” Zijn teamgenote Wendy van Scheijndel is ook blij dat er weer voor het echie kan worden gespeeld.

Richard en Wendy zijn lid van de BS Rollers, de rolstoelbasketbaltak van de Leidse basketbalvereniging waar ook het profteam ZZ Leiden aan verbonden is. “Wij tellen voor de club ook helemaal mee,” zegt Richard. “Het lijkt heel erg op het benenbasketbal, zoals je dat bij ZZ Leiden ziet. De basket hangt ook op dezelfde hoogte, dus wij moeten harder gooien.” Driepunters vragen daarom extra krachtsinspanning.

Richard verloor in 2008 zijn been bij een ongeluk. Sindsdien heeft hij een kunstbeen. “Gewoon sporten was er niet meer bij. Ik heb uiteindelijk voor rolstoelbasketbal gekozen omdat me dat het beste lag. Daar was ik goed in en kon ik mee winnen.” Wendy is een stuk jonger. Zij  deed eerst aan paardrijden. “Sinds de operatie aan mijn voet ging dat niet meer en toen ben ik bij rolstoelbasketbal terechtgekomen.”

Saai
Wendy speelde eerst in Katwijk, maar toen daar het rolstoelbasketbal eindigde is zij met een groepje medespeelsters naar BS Leiden gekomen. Het roltoelbasketbalteam is zo gemengd als het maar kan. Mannen, vrouwen, jong en oud. Alles zit bij elkaar. “Mij maakt het niet uit,” zegt Wendy. “Ik vind het juist gezellig met allemaal verschillende mensen. Als iedereen hetzelfde is, is dat best wel saai.”

BS Rollers trainen twee keer per week. Op dinsdag is dat de wedstrijdtraining en op donderdag trainen ook de recreanten en beginners. Wat betreft de competitie is Nederland in drie stroken verdeeld: kust, midden, grensgebied. BS Rollers zit uiteraard in het kustgebied en dat houdt in dat wedstrijden gespeeld worden van Den Helder tot Middelburg. Op een speeldag spelen ze altijd twee wedstrijden en doen ook dienst als scheidsrechter en puntenteller bij andere wedstrijden.

Meedoen
“Rolstoelbasketbal is heel erg leuk, kom een keer meedoen,” zeggen Wendy en Richard in koor. Er zijn altijd leenrolstoelen aanwezig in de sporthal voor nieuwelingen. Wie de handschoen op wil pakken, kan het beste contact opnemen met Richard Kusters via de contactpagina van BS Leiden.

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×