Martijn Peetsold is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Martijn Peetsold geridderd bij afscheid van ‘het Leonardo’

Martijn Peetsold is vanmiddag tijdens zijn afscheid van het Leonardo College benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In Koetshuis de Burcht speldde sportwethouder Paul Dirkse het lintje op. Volgens Dirkse zou de school zonder de Peetsold niet zijn geworden wat het nu is: een goede, kerngezonde school, waar iedereen het naar de zin heeft en kan presteren.

Na zijn afstuderen werkte Martijn Peetsold aan de Haagse Academie voor Lichamelijke Opvoeding en vanaf 1980 als leraar op verschillende Leidse basisscholen. Bij de Mytylschool, die (voortgezet) speciaal onderwijs aan leerlingen biedt met een lichamelijke of meervoudige beperking, viel hij op door zijn onstuitbare enthousiasme en inventiviteit. Hij had een geweldig oog voor de behoeften van de individuele leerling en zette zich daar met alles voor in. Hij bedacht en maakte bijvoorbeeld een zweefvangnet waar iedereen in kon hangen en bouwde een rolstoelbestendig apenkooicircuit. Veel van zijn leerlingen kregen hierdoor een gevoel van inclusiviteit, zelfstandigheid en gelijkwaardigheid.

Reanne van Kleef in gesprek met wethouder Paul Dirkse (onderwijs en sport) en met Martijn Peetsold over het lintje die Peetsold kreeg bij zijn afscheid.

Peetsold werd docent bewegingsonderwijs in 1992 en stond aan de voet van het Leonardo Da Vinci College, waarmee de toenmalige Rembrandt Scholengemeenschap fuseerde. Hij speelde een grote rol in het overeind houden van de school in moeilijke tijden. Bovendien nam hij samen met anderen zitting in de schoolleiding en op zijn initiatief begon het Leonardo College met het fenomeen ‘sportklas’ iets wat hij zelf had bedacht. Daardoor konden leerlingen – naast hun gewone programma – door middel van cursussen kennismaken met diverse sporten. Kwaliteit stond daarbij bovenaan. Er kwamen 4 uur per week boven de al 2-4 uur verplichte gymlessen en lessen werden altijd gegeven door een professionele trainer. Dit format was een groot succes en trok al snel veel nieuwe leerlingen aan, zodat de school floreerde en enorm groeide. Vele andere scholen in Nederland volgden het ‘sportklas’-voorbeeld. Later verkreeg de school de LOOT-status, wat een grote erkenning betekende.

Intussen is ‘het Leonardo’ één van de dertig officiële Topsport Talentscholen in ons land. Hier krijgen leerlingen de kans om een schooldiploma te halen op het hoogst haalbare niveau vanuit ruimschootse gelegenheid om te trainen en aan wedstrijden en toernooien deel te nemen.

Peetsold heeft verder aan de wieg gestaan van de uitstekende leerlingbegeleiding op het Leonardo College en is daarnaast jarenlang vertrouwenspersoon voor leerlingen geweest. Ook organiseerde hij jaren een ski-reis in de kerstvakantie zonder dat dit deel uitmaakte van zijn werkprogramma. Gewoon omdat hij dat leuk vond.

Naast zijn inspanningen voor het Leonardo College heeft Peetsold zich verdienstelijk gemaakt in vele nevenactiviteiten, met name op het gebied van sport. Hij was trainer bij de Leidsche Roei- & Zeilvereeninging Die Leythe. Verder is hij onder andere voorzitter van Stichting Topsport Leiden.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×