Werkende fietsverlichting vermindert kans op ongelukken.

Campagne fietsverlichting AAN bij ingaan van wintertijd

Vandaag begint de campagne Fietsverlichting AAN. Goede verlichting vermindert het risico om aangereden te worden met twintig procent, zegt de organisatie.

Als de klok een uur teruggaat, wordt het ’s avonds versneld eerder donker. Daarom is de eerste maandag na het ingaan van de wintertijd omgedoopt tot ‘AANdag’. “Fietsers zijn kwetsbaar in het verkeer, goed zichtbaar zijn kan van levensbelang zijn.”

Uit een peiling onder ruim 17.000 fietsers bleek vorig jaar dat bijna driekwart van de fietsers een voor- en achterlicht heeft. Dat waren er meer dan twee jaar eerder. Maar dat betekent ook dat nog steeds een kwart van de fietsers zonder licht fietst.

“Uit dit en eerder onderzoek blijkt dat de meeste fietsers gewoon vergeten om hun licht aan te doen”, zegt Astrid Homan, programmamanager Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland. “Bij anderen is het kapot. Daarom werken we samen met fietsenmakers: die kunnen dat licht dan direct repareren en de fietsers kunnen daarna weer veilig door.”

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×