Verschillende huizen liepen zondag onder. (Foto: Regio15).

Huizen Langegracht ondergelopen door overbelast riool

De tijdelijke constructie van het riool bij de zondagmiddag ondergelopen woningen aan de Langegracht kon de regenval niet aan. Door de werkzaamheden aan de Langegracht is het regenwaterriool aan de al gerenoveerde kant op een tijdelijke afvoer aangesloten. De gemeente neemt extra maatregelen totdat de hele Langegracht opnieuw is ingericht.

Bij de werkzaamheden aan de Langegracht wordt het riool, net als veel andere plekken in Leiden, gescheiden. Regenwater komt straks direct in omliggende sloten en singels terecht, het vuile water gaat via een apart riool naar de waterzuivering. Op die manier raakt het riool minder snel overbelast bij hevige regenval. Daarnaast kan het grondwaterpeil bij droogte makkelijker op peil worden gehouden.

Aan de noordelijke kant, waar de werkzaamheden al klaar zijn en waar zondag een aantal huizen onderliep, is het riool al van elkaar gescheiden. Maar zolang er aan de zuidelijke kant nog wordt gewerkt, kan het riool nog niet worden aangesloten. Daarom worden er voor zolang het duurt ‘overlaten’ geplaatst die het water afvoeren, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Die raakten afgelopen weekend overbelast.

De gemeente laat nu weten dat er extra aansluitingen zijn aangelegd om water sneller af te voeren. Daarnaast zal de aannemer de overlaten elke vrijdag helemaal legen, zodat er meer capaciteit is om hevige regenval in het weekend weg te pompen. Zodra de werkzaamheden zijn afgerond en alle riolering in gebruik wordt genomen, moet overlast door water bij de woningen aan de Langegracht tot het verleden behoren, verzekert de woordvoerder.

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×