Portiekflat Wiardi Beckmanstraat. (Foto: Roeland van Wely).

Portaal gaat flats Wiardi Beckmanstraat slopen

Woningbouwcorporatie Portaal gaat de twee portiekflats aan de Wiardi Beckmanstraat en Titus Brandsmalaan slopen. De zeventig appartementen moeten plaatsmaken voor tweehonderd nieuwe en duurzame woningen. De zittende bewoners hebben ingestemd met die plannen. De sloop vindt plaats in de zomer van 2023. De nieuwbouw moet in 2025 klaar zijn.

De twee portiekflats aan de Wiardi Beckmanstraat en de Titus Brandsmalaan bevinden zich in het gebied Roosevelt West tussen de Rooseveltstraat en de Montgomerystraat. De gemeente Leiden heeft in een gebiedsvisie vastgesteld dat ook hier extra woningen gebouwd moeten worden. Onderdeel daarvan is het terugbouwen van deze tweehonderd woningen door Portaal, waarvan 75% sociale huur en 25% middenhuur.

Nieuwe woonruimte
Met instemming van 76% van de huidige bewoners gaat de woningcorporatie de twee portiekflats met zeventig woningen aan de Wiardi Beckmanstraat (nummer 1 t/m 40 even en oneven) en Titus Brandsmalaan (nummer 154 t/m 212 even) slopen. Bewoners hebben volgens Portaal in de huidige woningen last van tocht, gehorigheid en hoge stookkosten. Ook zijn de portiekflats van vier hoog moeilijk toegankelijk voor bewoners die slecht ter been zijn, omdat er geen liften in zitten.

Portaal biedt de bewoners een sociaal plan en ondersteuning bij het zoeken naar nieuwe woonruimte. Bewoners krijgen een verhuiskostenvergoeding en hebben recht op terugkeer in een sociale huurwoning in de nieuwbouw. Daarnaast krijgen de bewoners voorrang (urgentie) bij het zoeken van een nieuwe woning via Huren in Holland Rijnland. Portaal gaat nu samen met een architectenbureau aan de slag om invulling te geven aan de nieuwbouwplannen.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×