(Foto's: Chris de Waard).

Leiden wil vooroplopen bij Zero Emissie Stadsdistributie

Tijdens het ‘ZES Festival’ dat de gemeente Leiden maandagmiddag organiseerde op de Beestenmarkt konden ondernemers kennis maken met de duurzame mogelijkheden die er inmiddels zijn op het gebied van Zero Emissie Stadsdistributie. Want daar staat ZES voor. Veertig Nederlandse steden, waaronder dus Leiden, hebben met elkaar afgesproken dat er vanaf 2025 geen vervuilende bestel- en vrachtwagens de stadscentra in mogen rijden. Daarvoor komen er zero emissiezones.

ZES moet ervoor zorgen dat er zo min mogelijk grote vrachtwagens de historische binnenstad in rijden. Leiden stuurt op goederenoverslagcentra (hubs) aan de randen van de stad en bevoorrading in het centrum met kleine elektrische busjes, geruisloos vervoer over water of met bakfietsen. Grote vrachtwagens die bijvoorbeeld supermarkten bevoorraden zullen vanaf 2025 ook geen uitstoot meer mogen veroorzaken.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Ashley North (mobiliteit) over de stand van zaken in Leiden op het gebied van duurzame distributie.

Op het ZES Festival konden enkele Leidse koplopers op het gebied van duurzaam vervoer, zoals MOSS, LessGo, Logiconnekt, City Hub en CityBarge, zich aan geïnteresseerde ondernemers presenteren. Die waren er echter amper. Het was dan ook ijzig koud op het plein. “We gaan dit in de zomer nog en keer herhalen”, beloofde wethouder North die zelf wel uitgebreid met alle initiatiefnemers in gesprek ging. Net als zijn collega-wethouder Yvonne van Delft die economie in haar portefeuille heeft.

Duurzaamheid Leiden Zero Emissie Stadsdistributie


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×