(Foto: Chris de Waard).

Raad wil alles weten over Leidse rol in toeslagenschandaal

Een meerderheid van de partijen uit de gemeenteraad wil weten of Leiden betrokken is bij het omvangrijke toeslagenschandaal van de Belastingdienst. GroenLinks, PvdA, SP, D66 en Partij Sleutelstad (PS) vragen zich af of de gemeente gebruik heeft gemaakt van de ‘zwarte lijst’, mensen voor die lijst heeft aangedragen en ook of de gemeente financiĆ«le compensatie overweegt voor slachtoffers van het schandaal.

“We volgen de humane afwikkeling van het toeslagenschandaal met verbijstering en constateren ook de afgelopen week weer dat er nog steeds nieuwe informatie bovenkomt”, schrijven de partijen in een serie schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders. “Het laat zien hoe de kinderen en ouders van de toeslagenaffaire worden gediscrimineerd, onterecht op zwarte lijsten worden geplaatst, privacyregels worden geschonden en oplossingen en tegemoetkomingen tergend langzaam gaan.”

De partijen willen nu weten of, en zo welke rol de gemeente Leiden heeft gespeeld in de affaire waarbij de Belastingdienst onterecht toeslagen terugvorderde van duizenden ouders. De partijen willen ook weten welke financiƫle en psychische consequenties het eventueel voor Leidse ouders heeft gehad. Ook moet duidelijk worden of Leiden zelf heeft bijdragen aan de vorming van de zwarte lijst. Uit de gestelde vragen blijkt een bereidheid bij de vijf coalitie- en oppositiepartijen om slachtoffers financieel tegemoet te komen met gemeentelijk geld.

De vijf partijen willen weten op welke manier een dergelijk schandaal in de toekomst voorkomen zou kunnen worden. Specifiek wordt daarbij gewezen op discriminatie door algoritmes, die op basis van vooraf bepaalde criteria besluiten wat er met aanvragen moet gebeuren. Verkeerd gebruik kan discriminatie in de hand werken. Of daar bij de gemeente Leiden ook sprake van is, zal duidelijk worden uit de antwoorden van het college van b en w.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×