Voor ijsmeester Pauline van der Zant is schaatsen op natuurijs het mooiste dat er is. (Foto: Gerry van Bakel).

IJsmeester Pauline van der Zant kijkt reikhalzend uit naar krakend natuurijs

IJsmeester is een uitstervend vak, zo vreest de nationale schaatsbond en daarom trapte de bond afgelopen vrijdag een campagne af om nieuwe enthousiastelingen te werven. En met succes, binnen vier dagen stroomden er 600 aanmeldingen binnen. Dankzij het boegbeeld van deze publiekscampagne Pauline van der Zant uit Leiderdorp.

Voor Van der Zant was het een vanzelfsprekende stap om de cursus ijsmeester te volgen. “Onze hele bestuur is op cursus geweest”, vertelt Van der Zant. “Het is goed als veel mensen weten hoe het moet.” Er komt heel wat kijken bij het maken van een goede natuurijsbaan. Maar als het een paar dagen vriest, begint het bij elke ijsmeester te kriebelen. “Dan gaan er wel veel appjes rond,” beaamt Van der Zant.

Van der Zant kwam bij de Vereniging IJssport Leiderdorp (VIJL) binnen als skeelerleraar. Maar werd al snel ook door het schaatsvirus gegrepen. Naast zelf schaatsen en skeeleren, geeft ze trainingen, helpt bij wedstrijden en is ze bestuurslid. “Als je voor het een gevraagd wordt, volgt het andere ook al gauw. Dan zeg je niet nee.”

Gezicht
Van der Zant was door de KNSB met drie andere uitgekozen tot de ‘gezichten’ van de wervingscampagne. Als enige vrouw in het gezelschap viel ze extra op. En met het hele weekend schaatsen op tv dankzij de Nederlandse afstandskampioenschappen in Thialf, viel de vraag om nieuw bloed voor het ijsmeesterschap blijkbaar goed op. Binnen vier dagen kreeg de KNSB zeshonderd aanmeldingen binnen en daarvan mogen er vierhonderd de cursus gaan doen. En de teller loopt door.

Voor Van der Zant was het een enorme verrassing dat de campagne zo snel succes had. Ze kan nog wel steeds ongestoord over straat in haar woonplaats Leiderdorp. “Ik had mijn muts op tijdens het interview met de NOS, niemand herkent me.” De leerlingen op de basisschool waar Van der Zant werkt, vinden het wel allemaal heel erg interessant.

Does
Als het in november ’s nachts kouder wordt, laten de ijsmeesters van VIJL de skeelerbaan onderlopen met water uit de Does. Daarna is het wachten op de echte serieuze vorstperiode. Want dan moet het ijs vertroeteld worden. “We hebben natuurlijk niet van die mooie ijsmachines als in Thialf. En bij onze vereniging is het vooral mijn collega ijsmeester Gerard die er dan dag en nacht mee bezig is.”

1000 rondjes
IJsmeester zijn is een verantwoordelijke vrijwilligersbaan. “Je moet er voor zorgen dat iedereen veilig het ijs op kan. Je wilt niet dat er scheuren ontstaan en mensen vallen. Sneeuw op je ijsbaan is echt niet prettig. Dan krijg je geen mooi ijs.” Nog mooier dan de eigen natuurijsbaan, is een tocht over plassen en vaarten voor Van der Zant. “Er gaat niets boven natuurijs, dat krakende geluid.”

En natuurlijk de Elfstedentocht. “Die wil ik heel graag een keer rijden.” Van der Zant deed de tocht al een keer na in de Leidse schaatshal, maar dat is niet helemaal hetzelfde. “Ik was de tweede vrouw ooit die de 1000 rondjes reed. Ik heb er ruim negen uur over gedaan. Maar ik mocht daarna wel lid worden van de Elfstedentochtvereniging.”

 

 

Leiden Leiderdorp Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×