Een als draak vermomde rog is een van de objecten in de bijzondere expositie. (Foto: PR).

Lakenhal toont museale nepkunst

Museum de Lakenhal toont vanaf half december een bijzondere collectie in de tentoonstelling ‘Misleiden – Fakes uit kunst en wetenschap’. Daarin laat het museum ruim twintig objecten zien met een bijzonder verhaal. Het gaat om vervalsingen, verwisselingen of verkeerd beoordeelde objecten.

Of een kunstobject echt is of nep, valt niet altijd even gemakkelijk te zeggen. “Soms neemt de wens dat een voorwerp echt is de overhand: dan heeft een onderzoeker of liefhebber misschien wel goud in handen. We willen maar al te graag dat iets echt is, zelfs als we onze ogen bijna niet kunnen geloven”, aldus het museum in een toelichting op de komende expositie.

Symposium
In aanloop naar de tentoonstelling wordt ook een symposium gehouden. De Lakenhal gaat daarvoor een samenwerking aan met Studium Generale van Universiteit Leiden en ArtScienceWeek. De sprekers op dit evenement dat als titel ‘Mooier dan de waarheid: misleiden in woord en beeld georganiseerd’ meekreeg, zijn ook bij de tentoonstelling betrokken.

Bijzondere vervalsingen
Wat zijn de beweegredenen van vervalsers om te doen wat ze doen? En als een object niet van echt te onderscheiden is, is het dan niet een kunstwerk op zich? Die vragen staan centraal in de tentoonstelling Misleiden, waarmee Leidse instellingen een kijkje in de keuken van onderzoekers en conservatoren bieden. Zo zijn in de tentoonstelling bijvoorbeeld een als draak vermomde rog, een vervalste reliëftegel en een wel heel knap nagemaakt oog te bewonderen.

Samenwerking
De tentoonstelling is een bijzondere samenwerking van negen Leidse instellingen: de objecten komen uit de collecties van onder andere Museum De Lakenhal, het Rijksmuseum van Oudheden, Rijksmuseum Boerhaave, Naturalis, Museum Volkenkunde en het Sieboldhuis. Ook zijn er bijdragen uit de Leidse Universiteitsbibliotheek en Erfgoed Leiden en Omstreken.

Het samenwerkingsproject is een initiatief van Alexander Mouret van de jaarlijkse conferentie Brave New World en Fresco Sam-Sin van het digitale platform Things That Talk, tevens gastcurator van de fysieke tentoonstelling.

Misleiden – Fakes uit kunst en wetenschap is van 17 december 2021 tot en met 13 maart 2022 te zien in Museum De Lakenhal.

Cultuur Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×