(Foto's: Casper Chaudron).

Nieuw concertpodium Vrijplaats opent na jaren verbouwing

De Vrijplaats aan de Middelstegracht wordt al jaren door vrijwilligers verbouwd tot een gebouw voor ‘grensverleggende initiatieven van culturele en maatschappelijke aard’. Zaterdag wordt er weer een nieuw onderdeel geopend dat af is: een concertpodium en eetcafé. Ze worden in gebruik genomen door de Stichting Resistor.

De zaal heeft ruimte voor een publiek van honderd mensen. In het eetcafé passen er nog eens vijftig. Daar wordt op zaterdagen een plantaardig driegangenmenu aangeboden voor een schappelijke prijs. In de ontmoetingsruimte boven is plek om evenementen te programmeren als debatten en films. De ruimtes zijn de afgelopen tijd al een aantal keer open geweest voor tests. Vanaf zaterdag zijn ze iedere week te bezoeken.

In de Vrijplaats zitten meerdere initiatieven. Er worden kantoorruimtes verhuurd, theater de Generator heeft er een plek en voor het einde van dit jaar is ook de Weggeefwinkel af. Resistor is een samenvoeging van meerdere organisaties. Het is ontstaan uit een krakerscollectief dat met anderen de kennis en netwerken bundelde om de stichting op te richten die het nu is.

 • De keuken gebruikt inductieplaten in plaats van gasfornuizen
  De keuken gebruikt inductieplaten in plaats van gasfornuizen
 • Voor de concertzaal werd een crowdfunding gedaan
  Voor de concertzaal werd een crowdfunding gedaan
 • Het glazen dak is van een speciaal isolerend en geluidsempend glas
  Het glazen dak is van een speciaal isolerend en geluidsempend glas
 • Voor het raam kan een dia-scherm naar beneden gelaten worden
  Voor het raam kan een dia-scherm naar beneden gelaten worden
 • De hoek van de muur kan aan de scharnier open naar de zaal
  De hoek van de muur kan aan de scharnier open naar de zaal
Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×