Elke dag wetenschap in jouw wijk tijdens Leiden European City of Science 2022

Een jaar lang elke dag wetenschap. Dat is de bedoeling van het wetenschapsfestival Leiden European City of Science 2022. Woensdag was de hybride aftrap vanuit Naturalis. “We gaan wetenschap zichtbaar maken, want we beseffen niet dat we er elke dag mee te maken hebben”, zegt Meta Knol die de kar van het wetenschapsjaar trekt.

Op de eerste dag van het Europese wetenschapsfestival gaat het over de euro. Niet geheel toevallig, want twintig jaar geleden werd de munt ingevoerd. Zo is het de bedoeling dat elke dag een ander thema krijgt. Ook wordt er elke dag, met het programma Kennis door de Wijken, in één van de 101 buurten van Leiden, Zoeterwoude, Voorschoten, Oegstgeest en Leiderdorp een activiteit georganiseerd rondom het onderwerp van de dag.

Naast kleine activiteiten brengt het wetenschapsjaar meerdere grote evenementen met zich mee. Zo komt er in de zomer een groot congres, het EuroScience Open Forum. Dat is het grootste interdisciplinaire wetenschapscongres van Europa. Daarna, in september, komen er jonge, talentvolle onderzoekers uit de hele wereld naar Leiden voor de 33e finale van de EU Contest for Young Scientists (EUCYS).

Radio Weetlust
Bij Sleutelstad is er volop aandacht voor alle activiteiten rondom het wetenschapsjaar. Zo kun je elke ochtend tussen 08.00 en 09.00 luisteren naar ‘Radio Weetlust’. Meta Knol en Lucien Geelhoed praten dan met gasten over de wetenschapsactiviteiten van de dag.

Scheurkalender en bier
Alle activiteiten zijn ook opgenomen in een scheurkalender die in een oplage van ruim 53.000 is gemaakt. Elke pagina, en daarmee elke activiteit, heeft een eigen QR-code waarmee je op de betreffende pagina op www.leiden2022.nl terecht komt. De kalender wordt de komende maanden op allerlei plekken verspreid. Onder andere met een opvallende groene Tuk Tuk. Zo wil de organisatie dat de kalender alleen terecht komt bij mensen die ook echt geïnteresseerd zijn. Bij huis-aan-huis verspreiding zouden ze ook bij het oud papier terecht kunnen komen en dat is zonde. De Leidse brouwerij Pronck heeft voor Leiden2022 ook een speciaal biertje ontwikkeld voor de ultieme ‘sip of science’.

Cultuur Duurzaamheid Economie Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×