(Foto: Chris de Waard).

Opvallende stijging in diefstal tweewielers Leiden en Leiderdorp

Na een aanzienlijke daling in 2020, is het dievengilde in de eerste negen maanden van dit jaar weer erg actief op zoek naar tweewielers in de Leidse regio. Vooral in Leiden is het aantal diefstallen flink gestegen, met een explosieve groei in september. Ook in Oegstgeest is een kleine toename van ontvreemde tweewielers geregistreerd. In Leiderdorp, Voorschoten en Zoeterwoude was dit jaar een lichte daling van het aantal gestolen fietsen, brommers en scooters is waar te nemen en opzichte van 2020.

Specifiek in de maand september was dit jaar volgens de cijfers van de politieregistratie Basis Voorziening Informatie een enorme toename van het aantal diefstallen in Leiden en Leiderdorp. Werden in Leiderdorp in de eerste acht maanden van dit jaar gemiddeld iets meer dan 6 tweewielers gestolen, in september zijn dat er 16. In Leiden steeg het aantal diefstallen in september naar 121, terwijl er in de rest van het jaar gemiddeld zo’n 70 tweewielers per maand werden gestolen.

Jonge fietsen oudere brommers
Ongeveer de helft van alle gestolen fietsen is elektrisch. Volgens een woordvoerder van de politie zijn de aangiften van gestolen fietsen vrijwel allemaal ‘jonge’ fietsen van maximaal twee jaar oud. Minder kieskeurig zijn dieven bij de brommers, daar zijn ook de oudere exemplaren nog in trek. De meeste fietsen en bromfietsen staan op de openbare weg, soms worden er fietsen uit een schuur of berging weggenomen.

Hotspots waar de meeste fietsen worden gestolen zijn de treinstations, winkelcentra en -straten en fietsenstallingen bij bijvoorbeeld middelbare scholen en het ziekenhuis. “Aangezien we dus weten waar de meeste fietsen gestolen worden, kunnen we daar natuurlijk ook gericht op inzetten”, zegt de politie die komende vrijdag en zaterdag daarom tussen 13.00 en 15.00 uur in het Winkelhof aanwezig is om bezoekers te informeren over het correct gebruiken van fiets- en brommersloten en veilige stallingen.

Framenummer
“Maar ook extra surveillances bij de hotspots en het inzetten van een lokfiets worden ingezet”, vertelt een woordvoerder. “In onze briefings worden specifieke locaties besproken. En we hebben speciale aandacht voor camerabeelden waarop daders te zien zijn. Ook wordt er via de socialmediakanalen regelmatig aandacht voor het onderwerp gevraagd. Daar geven we bijvoorbeeld tips over hoe mensen de kans op een diefstal kunnen verkleinen.”

De politiewoordvoerder zegt dat het vooral erg belangrijk is dat eigenaren van een fiets of brommer het framenummer noteren. “Wij vinden regelmatig tweewielers terug zonder framenummer, en dan kan de eigenaar door ons niet worden achterhaald.” In de eerste negen maanden van dit jaar heeft de politie 25 verdachten aangehouden voor diefstal van fietsen en zes personen voor diefstal van brommers.

112 Sleutelstad Leiden Leiderdorp Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×