(Foto's: Chris de Waard).

Leiden plaatst tweedehands brug uit Veenendaal

Een brug die in Veenendaal bijna vijftien jaar als Erasmusbrug dienst heeft gedaan, ligt sinds vanmorgen in de Lammenschansdriehoek in Leiden. De brug krijgt hier een tweede leven en een nieuwe naam: Deltabrug. De loop- en fietsbrug verbindt de Leidse Schans aan het einde van de Kappakade met het Kanaalpark.

Via de ‘Bruggenbank’ werd de brug door de gemeente Veenendaal aangeboden. Het nog geen vijftien jaar oude exemplaar bleek na wat aanpassingen geschikt om in Leiden te worden geplaatst over een watergang in de nieuwe wijk tussen de Lammenschansweg en de Kanaalweg. Voor een symbolisch bedrag van één euro is de gemeente Leiden de nieuwe eigenaar geworden. De kosten voor het verplaatsen en opknappen van de brug neemt de gemeente Leiden voor haar rekening.

Wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking, Ruimte & Wonen) vertelde bij het inhijsen dat de brug komend voorjaar feestelijk in gebruik wordt genomen. Bij het plaatsen was ook wethouder Yvonne van Delft aanwezig. Ze heeft economie in haar portefeuille en daarbij hoort ook circulaire economie en circulair bouwen. Door een bestaande brug te hergebruiken wordt verspilling tegengegaan en afval zoveel mogelijk voorkomen. Ook wordt er daardoor minder CO2 uitgestoten.

Bruggenbank
De Bruggenbank heeft een historie die terug gaat tot de jaren tachtig van de vorige eeuw en was destijds een initiatief van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. In samenwerking met Koninklijke Oosterhof Holman en Machinefabriek Rusthoven hebben deze drie partijen het platform in 2019 nieuw leven ingeblazen.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×