Het eerste waterpoloteam van ZVL-1886 van coach Iefke van Belkum. (Foto: ZVL-1886)

Waterpolovrouwen ZVL-1886 niet door in Europa League: 'Wel veel geleerd'

Het was vooral een leerzame reis voor het eerste vrouwenteam van ZVL-1886. Afgelopen weekend streden ze met vijf andere waterpoloteams om de drie plaatsen in de volgende ronde. De vrouwen van coach Iefke van Belkum weerden zich kranig in Rome, maar dolven wel het onderspit. “We hebben elkaar beter leren kennen”, zegt Van Belkum in Sport071.

Vooraf had ZVL-1886 zich ook absoluut geen favoriet gewaand in de best zware poule waarin de wateropolosters waren ingedeeld. Uiteindelijk wist ZVL-1886 één overwinning binnen te halen, drie wedstrijden gingen met duidelijke cijfers verloren. Op de laatste ochtend had er wellicht een gelijkspel ingezeten tegen het team uit Barcelona, maar die kans werd in de laatste minuut om zeep geholpen. “Het was mooi om te zien dat er hard gestreden werd, tot het laatste moment.”

Presentator Sport-071 Gerry van Bakel in gesprek met Iefke van Belkum, coach waterpolovrouwen ZVL-1886.

Coach Van Belkum kijkt toch tevreden terug op het vierdaagse toernooi. “We hebben een nog vrij onervaren ploeg, met heel veel talent en mogelijkheden om verder te ontwikkelen. We speelden tegen teams die twee keer per dag met elkaar trainen. Dat halen wij niet. In deze vier dagen hebben we veel met elkaar getraind, veel wedstrijden gespeeld en dat is goed. We waren heel hecht, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat ben je samen. Je leert elkaar ook op een andere manier kennen.”

Gretig
Voor de Nederlandse competitie ziet Van Belkum zeker nog kansen om verder te komen. “Zo’n toernooi helpt omdat je een paar dagen achter elkaar speelt en dat kom je in eigen competitie ook tegen. En dat het niet uitmaakt of er publiek is dat je toejuicht. Wat betreft de stand ligt het allemaal vrij dicht bij elkaar. Wij spelen vrij snel en gretig en gaan door tot de laatste minuut. En dan denk ik dat we wel wat hoger kunnen komen. We willen in ieder geval de play-offs halen.”

Komend weekend staat de wedstrijd tegen Widex op het programma. Een week later staan er zelfs twee wedstrijden op de rol. Zowel op 4 als op 5 december. “Op de wedstrijdkalender hebben wij geen invloed, dat bepaalt de bond. En we zijn ook afhankelijk van de mogelijkheden die de thuisploeg heeft om een zwembad te huren voor de wedstrijd. Wij laten Sinterklaas op een andere avond ons dak oprijden.”

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×