Hans van der Graaf was te gast in Nieuws071. (Foto: Gerry van Bakel).

Hospice Issoria-oprichter Hans van der Graaf met pensioen

Hans van der Graaf gaat na 18 jaar gewerkt te hebben in hospice Issoria met pensioen. Samen met zijn vrouw was hij een van de oprichters. Bij Issoria worden mensen verzorgd die in de laatste levensfase zitten. Van der Graaf: “Er zijn goede opvolgers gekomen en ik draag de taken met een vertrouwd gevoel over.”

In 1997 begon Van der Graaf met anderen met het opzetten van het hospice, waarvan er in die tijd nog maar weinig van waren. In 2003 opende het hospice pas zijn deuren. “We zijn zes jaar bezig geweest om het voor elkaar te krijgen. Als er geen pand was had je geen geld en als je geld had was er geen pand.”

Voor de oprichting werkte hij lang als verpleegkundige in een ziekenhuis. “Daar merkte je dat ze niet zo goed wisten hoe ze ermee om moesten gaan als er iemand doodging. Binnen de tijd die je had was er geen ruimte om er wat aandacht aan te besteden als iemand doodging.” Mede daarom besloot hij het hospice op te richten.

Veranderingen
Recent stopte ook voorzitter Marcel Verburg bij Issoria. Daarmee stoppen twee van de oprichters van het hospice in korte tijd achter elkaar. Ook is er eerder dit jaar een fusie geweest met thuiszorgorganisatie VPTZ. Hiermee gaat er ook zorg verleend worden aan mensen thuis die in de laatste levensfase zitten. “Natuurlijk gaan de opvolgers wel dingen anders doen. Dat is logisch als je weggaat. Maar er zal altijd eenzelfde visie blijven.” Bij Issoria is plek voor zeven gasten die gemiddeld twintig dagen in het hospice verblijven. “Soms knapten mensen weer even op door onze zorg, dan kunnen ze helaas niet blijven maar ze komen in ieder geval niet op straat.”

Jaap van Sandijk sprak in Nieuws071 met Hans van der Graaf.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×