De Bultcross van Swift. (Foto's: Hans Steekers).

Leidse Bultcross valt in de smaak bij wielerunie: 'NK-waardig parcours'

De Leidse Ren- en Toervereniging Swift heeft afgelopen weekend voor de tweede keer de Bultcross georganiseerd. En met succes: zowel de deelnemers als de Koninklijke Nederlandse Wielrenunie (KNWU) waren zeer te spreken over de landelijke veldwedstrijd. Daardoor liggen er voor Swift mogelijk nog meer mooie wedstrijden in het verschiet.

De KNWU noemde het parcours in Park De Bult in Leiden een ‘NK-waardig parcours’ en heeft de organisatoren zelfs gevraagd of ze in de toekomst een officiële UCI cross willen organiseren. Daarbij zouden dan vooral de Europese topjeugd-, nieuwelingen- en -junioren aan de start verschijnen om punten voor wereldbekers en startposities voor WK’s te veroveren.


Cor van der Velden sprak in Sport071 met Jaap Werder, namens Swift organisator van de Bultcross (deel 1)

Ook dit keer verscheen er al een grote naam aan de start. Voormalig profwielrenner Erik Dekker deed mee aan de Bultcross. Hij won onder andere een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Barcelona in 1992 en vier etappes in de Tour de France. Ook hij vond het uitdagende parcours van de Bultcross NK-waardig, na afloop zei hij dat hij nog nooit zo’n glibberig parcours had gezien.


Cor van der Velden sprak in Sport071 met Jaap Werder, namens Swift organisator van de Bultcross (deel 2)

De weersomstandigheden maakten de wedstrijd extra spannend. Vooral zaterdag had het hard geregend, wat het parcours modderig en glad maakte. Zondag was het redelijk goed weer. Desondanks was de grond nog blubberig van de dag ervoor. “De start was op het asfalt en daarna niet meer”, vertelt organisator Jaap Weeder. “Ik denk dat er niemand is die niet gevallen is, maar dit maakt de Bult wel een goede locatie.”

Vanwege de coronamaatregelen mocht er geen publiek aanwezig zijn bij de wedstrijd. Jammer volgens Werder, omdat veldrijden echt een ‘kijksport is’. Maar hij was allang blij dat de wedstrijd door kon gaan, want dat was lang niet overal zo. Dat zorgde voor variatie aan deelnemers uit België en Duitsland. En dus ook een verdwaalde ex-profrenner.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×