Mike Groenwoud in het depot van Naturalis. (Video: Robbert Beurse).

Nieuwe garnalensoort ontdekt in Naturalis-depot

Biologiestudent Mike Groenhof maakte voor zijn stage bij Naturalis een stamboom van vijftig garnalensoorten. Eén van de garnalen die al sinds 2003 in het depot van het museum ligt, bleek een nog niet eerder beschreven soort te zijn. Dat werd toevallig ontdekt bij een DNA-analyse.

Voor Groenhof is het een jongensdroom die uitkomt om een nieuwe diersoort te ontdekken. De student aan de Universiteit Leiden vindt het mooi dat hij nu al iets bij heeft gedragen aan de wetenschap.

Het beestje is in 2003 meegenomen na een expeditie in Indonesië voor onderzoek naar de biodiversiteit in het water van Oost-Kalimantan. Buiten genetische en uiterlijke kenmerken, is een uniek kenmerk van deze garnaal dat hij een andere gastheer zoekt dan andere garnalen. De nieuwe soort heeft de naam Odontonia kerangcaris gekregen. Dat is gebaseerd op het Indonesische woord voor schelp, ‘kerang’, en het Latijnse woord voor garnaal, ‘caris’.

Leiden Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×