Burgemeester Lenferink omringd door journalisten bij een grimmig protest tegen zwempedo Benno L. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Leidse gemeenteraad wil aandacht voor veiligheid journalisten

Niet alleen landelijk worden journalisten soms bedreigd of zelfs slachtoffer van geweld. Ook lokaal komt dat voor. En ook Leidse journalisten zijn soms slachtoffer. Een artikel daarover op Sleutelstad leidde afgelopen avond tot vragen aan burgemeester Lenferink. Ze werden gesteld door CDA-raadslid Roeland Storm, maar namens de voltallige gemeenteraad. “We vinden het een belangrijk signaal om ons hier als gehele raad over uit te spreken.”

De raadsleden wilden onder ander weten hoe vaak geweld tegen journalisten in Leiden voorkomt en of er aandacht voor dat onderwerp is bij gemeente en politie. Volgens burgemeester Lenferink is er de afgelopen twee jaar steeds één keer aangifte gedaan van een bedreiging. “Daar kan je dus niet echt een trend uithalen, maar we weten ook dat niet alles wordt gemeld”, aldus de burgemeester. “Het zijn ook niet altijd directe bedreigingen, maar er zijn wel degelijk situaties, waarbij mensen zich vervelend voelen.”

De raad benadrukt het belang om een goed beeld te hebben van bedreigingen aan het adres van de pers. “Het is belangrijk om hier met Leidse journalisten over in gesprek te gaan”, zei Storm toen bleek dat er nu geen overleg plaatsvindt tussen gemeente en plaatselijke persvertegenwoordigers. Lenferink zegde toe dat hij zal nagaan of daar behoefte aan is. Zo ja, dan geeft hij van harte gevolg aan die oproep.

Presentator Hidde van Slooten in gesprek met CDA-raadslid Roeland Storm.

 

 

112 Sleutelstad Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×