Devika Sardjoe Mishre is de nieuwe voorzitter van Feminist Evolution Leiden. (Foto: Gerry van Bakel).

Nieuwe voorzitter van Feminist Evolution Leiden: 'Feminisme is geen vies woord meer'

Devika Sardjoe Mishre wil de feministische stem van Feminist Evolution Leiden (FEL) doorzetten, verbreden en verdiepen. “Nederland, en dat geldt ook voor Leiden, is nog niet uit geëmancipeerd. Feminisme is geen vies woord meer, zoals in de jaren negentig. We willen zoveel mogelijk vrouwen én mannen erbij betrekken.”

De naam Feminist Evolution Leiden is door de oprichters bedacht, maar Sardjoe Mishre vindt de naam toepasselijk omdat het niet gaat om een revolutie. “Feminisme is niks nieuws, we zitten inmiddels in de vierde golf. De feministische stem is nodig om bestaande structuren van onderdrukking te bestrijden. We willen de strijd een tandje hoger tillen. Voor mij gaat het om gelijkheid en inclusiviteit.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met de nieuwe voorzitter van de Feminist Evolution Leiden Devika Sardjoe Mishre over hedendaags feminisme.

De komende maanden staan er alvast twee activiteiten van FEL op de kalender. Sardjoe Mishre maakt wel de kanttekening dat nog niet duidelijk is in hoeverre er iets fysiek kan plaatsvinden. “We willen op 13 januari graag aandacht vragen voor inclusiviteit. Het is de dag van inclusiviteit en diversiteit. En die dag willen we graag markeren. Maar we moeten ons natuurlijk aan de coronamaatregelen houden, dus we moeten nog even kijken wat er mogelijk is.”

Ook rondom de gemeenteraadsverkiezingen wil FEL van zich laten horen. “We willen dan graag een debat organiseren met kandidaat-raadsleden en aan de hand van stellingen hen bevragen. En hopelijk kan daar dan ook publiek bij zijn, dat zou het wel leukste zijn.”

Mannen
Sardjoe Mishre benadrukt dat zowel feminisme als FEL niet exclusief iets is voor vrouwen. “Wij geloven dat feminisme een gezamenlijke strijd is en dat we onze mannelijke maatschappijgenoten daar ook bij nodig hebben. Feminisme gaat niet alleen om emancipatie van vrouwen, ik denk dat mannen daar ook bij gebaat zijn. Mannen kunnen ook last hebben van de stille norm binnen onze maatschappij dat mannen en jongens minder kwetsbaar en emotioneel, oftewel ‘vrouwelijk’ mogen zijn. En dat komt mannen ook niet ten goede. Dus mannen zijn beslist ook welkom bij FEL.”

Wie in contact wil komen met FEL, kan mailen naar FELeiden@gmail.com of de organisatie zoeken op diverse social media.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×