(Foto's: Kirsten Schuil).

'Rigoureuze snoeiactie aan Spoorweghavenpad geen fout'

De flinke snoeiactie tussen het spoor en het Spoorweghavenpad in Leiden is de Partij voor de Dieren een doorn in het oog. De gemeente Leiden nam daar onlangs een heg en een bramenstruik onder handen en ook enkele bomen werden weggehaald. PvdD-fractievoorzitter Martine van Schaik noemt het ‘verschrikkelijk’: “Wat een kaalslag!”

Het raadslid werd op de rigoureuze snoeiactie gewezen door een van de omwonenden Kirsten Schuil. Die maakte een VOOR en een NA foto van de plek naast de spoorwegovergang in de Haagweg. Eerder was ze betrokken bij het succesvolle bezwaar om een snelfietspad dwars door het natuurgebiedje aan te leggen. De gemeente zag daar na een uitgebreide inspraakronde vanaf omdat de strook tussen het spoor en het water van de Potgieterlaan zeer biodivers is. Er leven talloze bijzondere insecten en andere bodemdiertjes en ook groeien er allerlei bijzondere planten.

Buurtbewoners en enkele experts waaronder biologen deden onder de noemer Expeditie Leiden uitgebreid onderzoek in het onontgonnen gebiedje. Een van die betrokken experts is hoogleraar Kenmerkevolutie en Biodiversiteit Menno Schilthuizen. Hij begrijpt niets van het compleet verwijderen van de begroeiing. “Hoe kan dit nu? Na al het onderzoek dat we aan het Spoorweghavenpad gedaan hebben en de lange lijst van bijzondere insecten die we onder andere op en onder dit braamstruweel ontdekt hebben”, zo vraagt hij zich vertwijfeld af.

Doodvriezen
Dat de bramenstruik teruggroeit daar heeft hij wel vertrouwen in. “Maar het ecosysteem waar de struiken beschutting aan boden vriest nu dood of droogt uit. Dat duurt jaren voor het weer een beetje hersteld is.” Ook anderen kijken met afgrijzen naar de kale hoek aan het begin van het verscholen paadje. Bioloog Woost Den Houdijker bijvoorbeeld: “Vaak wordt er opdracht gegeven aan groenwerkers die enkel feeling hebben met het apparaat waarmee ze werken. Niet met hetgeen ze aan het doen zijn. Dit is wat ik ondervonden heb van mijn ervaring met groenbeheer.”

Snoeiverzoek
Volgens Van Schaik zijn omwonenden vooraf niet door de gemeente geïnformeerd en hebben ze dus ook niets kunnen vinden van de voorgenomen snoeibeurt. Daar klopt volgens wethouder Ashley North helemaal niets van. “Het snoeien is zelfs gebeurd op verzoek van bewoners. En dat verzoek bleek terecht.” Volgens de wethouder is van tevoren aan de melder verteld dat de braam en de heg verwijderd zouden worden. Hetzelfde geldt voor twee zaailingen. Dat zijn geen bomen maar volgens North slechts ‘het begin van een boom’. “Die groeiden door het hek naar het spoor en hadden op termijn sowieso weggemoeten, omdat ze schade veroorzaakten.”

Toonzetting
Er is volgens North dan ook geen fout gemaakt door de afdeling beheer. “Er is op correcte wijze groenonderhoud uitgevoerd. Ik sta voor de mensen die dit werk voor ons doen”, zei de wethouder die verder uiting gaf aan zijn ongenoegen over het feit dat er regelmatig met een negatieve toonzetting wordt gesproken over het onderhoud aan het groen in de stad: “Dat doet geen recht aan de werkzaamheden van de mensen van beheer.”

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×