De allerkleinste diertjes die zich goed thuisvoelen in de natuurhotspot Spoorweghavenpad zijn de basis van het ecosysteem. (Foto: Gerry van Bakel).

Fietspad Spoorweghavenpad wijkt voor spartelkevers en dwarsbandkakkerlakken

De fiets staat op één in Leiden, overal krijgt het vervoermiddel ruim baan. Meer routes, meer voorrang, uitbreiding van parkeerplaatsen en een vergevingsgezinde omgeving om fout gedrag te voorkomen. Het Fietsplan 2020-2030 van het Leidse college leest als een reclamefolder voor fietsen. En toch: op twee plekken is een fietspad geschrapt.

Ashley North, wethouder van Duurzaamheid, Mobiliteit en Beheer Openbare Ruimte, vindt niet dat het college is teruggefloten door boze burgers. Hij ziet het verdwijnen van het fietspad door volkstuinencomplex Ons Buiten in Leiden Noord en het fietspad aan het Spoorweghavenpad als het voorbeeld dat de gemeente luistert naar wat er leeft in de stad.

“We zijn een jaar bezig geweest met het samenstellen van het Fietsplan“, zegt North in de uitzending van Nieuws071. “We zijn echt in gesprek gegaan met de stad. Veel mensen zijn het eens met de investeringen die we voorstellen, voor fietsroutes en parkeermogelijkheden. Maar van deze fietspaden werd gezegd: moet dat nu echt op deze plek en op deze manier? Dus daar zijn we nog eens naar gaan kijken en we hebben ons laten overtuigen door hun argumenten.”

IJsvogel
De mensen van bewonersinitiatief Expeditie Leiden hebben de afgelopen maanden hard aan de bel trokken voor behoud van natuurhotspot Spoorweghavenpad. Bij hen klonk er luid gejuich nadat het nieuwe Fietsplan door b en w was vastgesteld zonder de fietspaden die natuur zouden verpesten en biodiversiteit bedreigen. “We zijn heel erg blij en dankbaar dat de gemeente de juiste beslissing heeft genomen”, zegt Kirsten Schuil, bewoonster van de Potgieterlaan die uitkijkt op het stukje stadswildernis. “Ik zie hier net weer een ijsvogel voorbij vliegen. Het is zo belangrijk dat dit soort stukjes overgebleven land behouden blijven. Voor de vogels die er leven, maar vooral alle insecten. Dat is de basis van ons ecosysteem.”


Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met wethouder Ashley North (Duurzaamheid, Mobiliteit en Beheer Openbare Ruimte) over het Fietsplan 2020-2030.

Schuil ziet de beslissing van wethouder North om de plannen te wijzigen als een erkenning voor al hun harde werk. “De gemeente heeft zelf ook onderzoek laten doen, de stadsecoloog heeft 22 gebieden aangewezen die je kunt beschouwen als natuurhotspots. Wij zien graag dat er een natuurverordening komt die deze stukjes stad bescherming biedt. Zodat er niet steeds opnieuw voor gestreden hoeft te worden.”

De groep die sinds het begin van deze zomer het gebied aan het Spoorweghavenpad onderzoekt en waarnemingen van flora en fauna in kaart brengt, gaat daar in ieder geval tot eind juni 2021 mee door. Schuil: “Het is heel belangrijk dat dit gebeurt en ik snap best dat de gemeente niet voldoende menskracht heeft om dit te doen. Wij hopen bewoners in andere wijken te inspireren hetzelfde te doen in hun eigen omgeving. Laatst sprak ik iemand die hier kwam kijken omdat hij graag zelf een keer de ijsvogel wilde zien, naar aanleiding van een melding van mij op de website.”

Verkeersveiligheid
Nu de fietssnelweg door het Spoorweghavenpad van de baan is, gaat de gemeente samen met bewoners en gebruikers kijken naar een alternatieve fietsroute over de Potgieterlaan. Waarschijnlijk komt er dan wel een nieuw fietspad achter de flat Verleyding aan het spoor, om de Jan Wolkersstraat en de Potgieterlaan met elkaar te verbinden. Fietsers worden daardoor niet door het Schrijverspark geleid. Schuil heeft er vertrouwen in dat de gemeente rekening houdt met de wensen van de bewoners. “We willen natuurlijk niet dat onze straat nu een racebaan wordt.”

North verwacht ook er met de omwonenden uit te zullen komen. “Het fietsbeleid is een voorbeeld van participatie die wel goed is gegaan. Bij de Potgieterlaan gaan we kijken wat het beste is voor de verkeersveiligheid, dat staat voorop.” De gemeente weegt daarbij ook de belangen van bijvoorbeeld biodiversiteit mee. “En dat willen we zo veel mogelijk met bewoners samen doen.”

Wie meer wil weten over de flora en fauna aan het Spoorweghavenpad kan terecht op www.ExpeditieLeiden.nl.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×