Het gedownloade bord van het spel (Foto: Erfgoed Leiden).

Scholieren Oegstgeest en Plymouth maken bordspel over Pilgrims

Leerlingen van het Rijnlands Lyceum uit Oegstgeest hebben samen met een school uit het zuiden van de Verenigde Staten, Plymouth, een bordspel gemaakt over de Pilgrims die 400 jaar geleden vanuit Leiden vertrokken.

Karam Alkaissy was een van de leerlingen en zat bij het groepje dat volgens de jury het beste bordspel heeft gemaakt. Het project werd mede georganiseerd door Leiden400, een organisatie die zich bezighoudt met het herdenken van het verhaal van de Pilgrims.

Casper Chaudron in gesprek met Karam Alkaissy over het bordspel

Alle bijeenkomsten tussen de Nederlandse en Amerikaanse groepjes vonden online plaats. Omdat het in Nederland zeven uur later is dan in dit deel van Amerika, werd altijd rond 17.00 uur Nederlandse tijd afgesproken. “Het spel lijkt een beetje op levensweg en The Oregon Trail, dat is een Amerikaans spel. Vanaf Leiden naar Amerika krijgen de spelers kaarten met dilemma’s en vraagstukken. Uiteindelijk is de opdracht in Amerika om samen te werken met de indianen en een kolonie te stichten.”

Verhaal
Karam legt uit dat het belangrijk is om aandacht te geven aan het verhaal van de Pilgrims Fathers. “Voor de Amerikanen is het een supergroot deel van hun geschiedenis. Maar veel mensen hier weten eigenlijk niet dat de Pilgrims Fathers naar Leiden kwamen omdat het hier toen een tolerante stad was voor hun.” Voor hij aan het project begon, wist Karam nog niet veel van dit deel van de geschiedenis. “Door dit project weet ik dat de stad Leiden echt wel een steentje heeft bijgedragen aan de hedendaagse Amerikaanse geschiedenis.”

Reis
Aan het einde van het project zouden de leerlingen die eraan meededen naar elkaar toe mogen reizen om aan het eindproduct te kunnen werken. Dat kon uiteindelijk niet door dgaan vanwege corona, maar het eindresultaat is er nu wel. Het bordspel is gratis te downloaden op de website van Erfgoed Leiden.

Leiden Oegstgeest Onderwijs


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×